17 august 2018, 16:45 Kaleidoscope views 15014
Сu ”tehnologiile” prin viață: ”Raiul electronic” sau ”fascismul electronic”?
17 august 2018, 16:45 Kaleidoscope views 15014

Сu ”tehnologiile” prin viață: ”Raiul electronic” sau ”fascismul electronic”?

Partea a doua

Noile tehnologii schimbă lumea, transformînd-o în una de nerecunoscut. Ce plusuri și minusuri au acestea, cu ce pericole se poate confrunta omenirea, construind o economie digitală? Are oare Moldova șansa să ocupe un loc onorabil în această lume nouă?

Ei ar fi putut deveni primii

Precum se știe, tot ce e nou nu este altceva decît ce e vechi, dar uitat. Spre exemplu, în anul 1970 în Chile Guvernul lui Salvador Allende a încercat să construiască o societate bazată de economia digitală. Atunci Allende a adunat tineretul progresist și i-a pus sarcina să facă ceva cu adevărat valoros pentru țară. Pe post de consultant a fost invitat Stafford Beer, autorul cărții "Creierul companiei", în care el descria elementele economiei digitale, pentru o anumită companie. Membrii Guvernului Allende i-au propus să aplice aceste metode nu într-o companie separată, ci în toată țara. În scurt timp a fost creat un proiect cu adevărat viguros numit "Cybersyn". Era preconizat că staff-ul se va afla la Santiago, iar în toate orașele vor fi amplasate filiale, computere, care vor acumula informații. În pofida înapoierii economice a țării, în anul 1972 sistemul era deja creat și funcționa. Potrivit cercetătorilor, în acei ani CIA, care își dorea răsturnarea Guvernului Allende, a organizat expres un șir de greve, cea mai mare dintre care a fost Greva conducătorilor de camioane. În opinia organizatorilor, aceasta trebuia să provoace în țară un colaps economic. Dar, spre uimirea neprietenilor, Allende s-a isprăvit! Asta pentru că Guvernul a lansat proiectul "Cybersyn" și a făcut tot posibilul, pentru a compensa pierderile prin administrarea optimală a puţinelor resurse rămase. Atunci tot ce au putut face dușmanii a fost să răstoarne Guvernul cu forța. În timpul loviturii militare de stat din anul 1973 staff-ul "Cybersyn" a fost nimicit și toți angajații uciși.

Acesta a fost primul proiect de acest gen, realizat la scara unei țări care administra întreaga economie și o făcea într-un mod foarte eficient.

Și Uniunea Sovietică lucra, în taină, la crearea unui sistem de acest fel. La începutul anilor '50 ai secolului trecut, imediat după încheierea războiului, în timp ce computerele încă nu existau, la Ministerul Apărării activa un inginer – colonelul Anatolie Kitov. Era un mare propagandist al computerelor. Deși cibernetica a fost declarată "pseudoștiință" și "depravata capitalismului", el a editat manualul «Bazele MEC» și a alcătuit un program de transformare a economiei sovietice, bazat de mașinile electronice de calcul. Kitov i-a adresat lui Hruşciov propunerea de a modifica structura guvernării țării cu ajutorul așa-numitului OGAS – sistemelor automatizate de contabilizare și procesare a informației de către stat. Proiectul ar fi trebuit să arate ca un sistem de planificare teritorială de ramură în toate verigile economiei (de la Comitetul de Stat pentru planificare al URSS pînă la orice secție, sector, iar în cazul planificării pe termen scurt pînă la fiecare loc de muncă). Autorul considera că sistemul va funcționa în interesele economiei naționale, dar va fi gestionat de militari. Însă deoarece Kitov a criticat metodele existente de guvernare, el a fost exclus din partid și din Forțele Armate. Dar grație intervenției academicianului Victor Glușcov, directorul Institutului de Cibernetică al RSSU, care l-a numit pe Kitov în funcția de adjunct al său, a fost luată decizia ca sistemul să fie totuși creat. În URSS se făceau pregătiri pentru lansarea acestui proiect, apăruseră centre de calcul și informare. Însă la etapa inițială Guvernul nu a riscat să facă modificări cardinale: au fost adoptate decizii șovăielnice, care totuși s-au soldat cu efecte pozitive. Sistemul a fost implementat pînă a început „perestroika". Dar ideologii acesteia nu aveau nevoie de controlul și de planificarea economiei, ei au declarat că deoarece în țară nu există un management vertical, tema în cauză nu mai este actuală, iar economistul liberal Gavriil Popov a numit-o chiar "fascism electronic". Proiectul așa și a murit înainte de a fi implementat. Specialiștii spun că dacă în anii '90 URSS ar fi reușit să implementeze OGAS, e posibil că istoria mondială ar fi mers pe o cale total diferită.

Ceva asemănător încearcă acum să implementeze China și nu doar în comerțul electronic. Sarcina pusă este construirea în China a unui sistem de evaluare a loialității sau altfel spus, de evaluare a statutului social al fiecărui chinez. În prezent se fac încercări de a-l implementa în mai multe provincii. Este vorba despre aceea, că rețelele neuronale colectează date despre fiecare locuitor, pentru fiecare parametru posibil, inclusiv dacă el încalcă regulile circulației rutiere și dacă îşi achită facturile la timp, iar la finele anului oferă nu doar concluzii privind loialitatea lui, ci și recomandări: cine poate fi înmatriculat gratis la universitate, cui nu trebuie să-i fie permisă ieșirea din țară etc. Aceste concluzii generează anumite temeri, deoarece factorul uman este total exclus, "sentința" aparține mașinii. Totuși, deocamdată, inteligența umană poate amăgi mașina. În paralel cu sistemul dat apare un nou gen de afaceri – crearea avatarelor artificiale. Spre exemplu, dacă doriți să arătați bine în lumea virtuală, procurați de la o companie specializată un avatar cu o istorie creditară bună și cu caracteristici bune și îl prezentați.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

tehnologie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1899
Populația:
258 locuitori

Cepăria este un sat din cadrul comunei Șumna, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Rîșcani și la 170 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 258 de locuitori. Satul Cepăria a fost întemeiat în anul 1899.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.