19 april 2019, 20:00 Kaleidoscope views 19254
Ce trăsături ale chipului bărbaţilor denotă inteligenţa
Photo: directpress.ru
19 april 2019, 20:00 Kaleidoscope views 19254

Ce trăsături ale chipului bărbaţilor denotă inteligenţa

Persoanele de ambele sexe pot estima corect inteligenţa unui bărbat privindu-i chipul, dar nu pot face acelaşi lucru cînd e vorba despre femei, arată un studiu recent.

Studiul cercetătorilor de la Universitatea din Praga – ale cărui rezultate au fost publicate în PLoS One – face o diferenţă între inteligenţa percepută (cît de inteligentă le pare o persoană celorlalţi) şi inteligenţa reală (măsurată prin teste IQ).

Cercetătorii au putut identifca trăsăturile care fac ca un bărbat să fie perceput drept inteligent: faţă mai curînd prelungă, bărbie îngustă, nas mare, prelung, şi colţurile gurii uşor îndreptate în sus. Prin contrast,. bărbaţii cu feţe rotunde, cu bărbia lată, colţurile gurii îndreptate în jos şi nas mic au fost percepuţi ca fiind mai puţin inteligenţi.

La femei nu a fost găsită nicio corelaţie între aceste trăsături şi impresia de inteligenţă pe care o fac.

Totuşi, aceste caracteristici faciale au fost asociate cu inteligenţa percepută, nu cu cea reală. Cercetătorii nu au identificat o asociere statistic semnificativă între aceste trăsături şi IQ; în schimb, au găsit o corelaţie între aceste trăsături şi atractivitatea percepută (cît de atrăgătoare este considerată persoana respectivă), ceea ce sugerează că această impresie ar putea fi bazată pe un stereotip cultural.

Cercetătorii au recrutat 80 de studenţi, bărbaţi şi femei, care au completat un test IQ şi au fost fotografiaţi păstrînd pe faţă o expresie neutră. Alţi 160 de studenţi de ambele sexe au evaluat feţele fotografiate.
Ce au mai descoperit autorii studiului?

Persoanele percepute ca fiind mai atrăgătoare au fost de asemenea percepute ca fiind mai inteligente, atît de către bărbaţi, cît şi de către femei. Corelaţia dintre atractivitate şi inteligenţa percepută a fost mai puternică în cazul feţelor femeilor.

Bărbaţii percepuţi ca fiind mai inteligenţi chiar aveau un IQ mai ridicat, în ceea ce priveşte două componente ale inteligenţei generale: inteligenţa figurală şi cea fluidă. Inteligenţa figurală se referă al capacitatea de a opera cu obiecte precum imagini, forme, modele repetitive. Inteligenţa fluidă se referă la capacitatea de a rezolva probleme independent de volumul de cunoştinţe.

În schimb, la femei nu a fost descoperită o corelaţie între inteligenţa percepută (cît de inteligente păreau) şi cea reală, măsurată prin IQ.

Aceste descoperiri ridică întrebarea: de ce sînt oamenii capabili să evalueze mai bine inteligenţa pe baza trăsăturilor feţei în cazul bărbaţilor, decît al femeilor?

Cercetătorii au propus unele ipoteze explicative, ce urmează să fie verificate prin cercetări viitoare.

O posibilă explicaţie ar fi aceea că indiciile privind inteligenţa au o componentă ce ţine de dimorfismul sexual (deosebirile de aspect între bărbaţi şi femei, determinate de hormoni) şi apar doar pe feţele bărbaţilor, în relaţie cu hormonii sexuali şi caracteristicile pe care le determină aceştia, începînd cu perioada pubertăţii.

O altă explicaţie ar fi aceea că femeile sînt în foarte mare măsură judecate pe baza atractivităţii lor, iar „aura" conferită de atractivitate ar putea împiedica o estimare mai precisă a inteligenţei la femei.

Source: descopera.ro

Keywords:

om , barbați , psihologie

Comments

 (2)
  • #2 vvl Reply Quote selected
    Статья про интеллект,а вы про любовь к ВВП.Тут и лица не нужно видеть,достаточно прочитать пару ваших неуместных лозунгов.
  • #1 strannik Reply Quote selected
    ДОЛОЙ ОЛИГАРХОВ !!!
    ДАЁШЬ СССР !!!
    НАШЕ БУДУЩЕЕ В СССР !!!
    ИНАЧЕ У НАС НЕ БУДЕТ БУДУЩЕГО !!!
    ПРОРОЧЕСТВО ДАЮ ВСЕМ - ЗНАЙТЕ ВАШЕ СПАСЕНИЕ В ВАШИХ РУКАХ !!!
    БУДЕТ СССР - БУДЕТЕ И ВЫ !!!
    В.В.ПУТИН - ВОЗРОДИТ СССР !!!
    МЫ ДОЛЖНЫ ПОМОЧЬ НАШЕМУ ГЕНЕРАЛЬНОМУ СЕКРЕТАРЮ СОВЕТСКОГО СОЮЗА !!!
    МНОГИЕ ЛЕТА ВАМ ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ ПУТИН !!!
    РОССИЯ, ВПЕРЁД !!!
    АМИНЬ ! АМИНЬ !! АМИНЬ !!!
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1908
Populația:
629 locuitori

Goianul Nou este un sat din cadrul comunei Stăuceni, municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 12 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 629 de oameni. Satul Goianul Nou a fost înființat în anul 1908.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.