Go to section: Music
17 november 2018, 09:30 Music views 12159
Festivalul Internaţional „Două inimi gemene” şi-a desemnat laureaţii
17 november 2018, 09:30 Music views 12159

Festivalul Internaţional „Două inimi gemene” şi-a desemnat laureaţii

Cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică Uşoară „Două inimi gemene. In memoriam Doina Şi Ion Aldea-Teodorovici”, care s-a desfăşurat în perioada 13-15 noiembrie, şi-a desemnat ieri seară cîştigătorii.

Gala laureaţilor a avut loc la Palatul Naţional „Nicolae Sulac” din Chişinău, informează MOLDPRES.

Cîştigătorii au fost selectaţi de un juriu internaţional în frunte cu telejurnalista Gutiera Prodan.

Solicitată de MOLDPRES, directorul Festivalului, Eugenia Marin, mama Doinei Aldea-Teodorovici, a menţionat că la ediţia curentă au participat 43 de concurenţi (18 la secţiunea copii şi 25 – la secţiunea maturi) din opt țări: R. Moldova, Belarus, Bulgaria, Federația Rusă, România, Tadjikistan, Ucraina și Vietnam.

„Ediția 2018 a fost una specială, pentru că pe 15 noiembrie s-au împlinit 60 de ani de la nașterea Doinei. Sunt mulţumită de modul în care s-a desfăşurat ediţia din acest an, cu toate că a fost realizată cu mijloace financiare modeste.  Mă bucur că în fiecare an vin tot mai mulți participanți să cinstească memoria celor doi patrioți, care prin  cîntecele lor, ne-au făcut mai cunoscuți în lume. Au fost concurenţi buni, voci puternice, astfel încît am avut de unde alege cîştigătorii”, a precizat Eugenia Marin.

La rîndul său, președintele festivalului, Cristofor Aldea-Teodorovici, feciorul celor doi artiști a afirmat că de astă dată, s-a atras atenția la cîntecele mai puțin cunoscute compuse de tatăl său, care ne-a lăsat moștenire peste 300 de piese.   

La ediţia din anul curent, Marele Premiu, la secţiunea copii, a fost cucerit de Maxim Ialnazov din Bulgaria, iar la categoria maturi premiul a fost adjudecat de Stanislav Țibari din Republica Moldova.

La secţiunea copii, premiul I  l-au obținut  Anastasia Barbă și Petronela Donicu (R. Moldova), premiul II - Valeria Vechiu și Valentin Carp (R. Moldova) și  premiul III – Ionel Prodan (R. Moldova) și Diana Ursulescu (România).

La categoria maturi, premiul I  a fost împărţit între Andrei Costaș, Valeria Marcu (R. Moldova) și  Gulinaz Fahturdinova (Tatarstan, Federația Rusă). Premiul II a fost obţinut de Hristiyana Dankova (Bulgaria), Ana-Maria Buliga și Iana Bosovici (R. Moldova). În posesia premiului III au intrat Hușruz Bahtovarșoev (Tadjikistan), Elizaveta Efimenko (Rusia) şi duetul Olesea și Grigoria Chiper (R. Moldova).

Premiul ”Grigore Vieru”, acordat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a fost cucerit de duetul Mariana Cazacu și Andrian Panciuc (R. Moldova), iar premiul familiei Aldea-Teodorovici a revenit lui Denis Belecciu (R. Moldova).

Juriul a acordat și premii speciale. Concurenţii au fost acompaniaţi de Orchestra condusă de Cristofor Aldea-Teodorovici, preşedintele Festivalului.

Deținătorul Trofeului primei ediții a Festivalului a fost interpretul Pașa Parfeni.  La ediţia din anul  trecut, Marele Premiu,  la secțiunea copii, a fost obținut de Erica Musteaţă din R. Moldova,  iar  la categoria maturi - de  Ro Ong Ha Thoai din Vietnam.

Source: www.moldpres.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1848
Populația:
1335 locuitori

Gaşpar este un sat şi comună din raionul Edineţ. Gaşpar este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la o distanţă de 25 km de oraşul Edineţ şi la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1335 de oameni. Satul Gaşpar este menţionat documentar în anul 1848 cu numele de Fîntîna Nouă, iar din 1930 apare sub numele de Gaşpar.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.