Go to section: Music
02 october 2016, 15:49 Moldovan dance views 9775
Ansamblul ”Diuz Ava” a marcat 45 de ani de la fondare (Foto)
02 october 2016, 15:49 Moldovan dance views 9775

Ansamblul ”Diuz Ava” a marcat 45 de ani de la fondare (Foto)

Ansamblul găgăuz de cântece și dansuri populare "Diuz Ava" a sărbătorit printr-un concert festiv 45 de ani de la fondare. Evenimentul, care s-a desfășurat ieri, a fost dedicat inclusiv primului conducător al acestui colectiv, artistului Semen Pometco, care pe această dată ar fi împlinit vârsta de 65 de ani.

În debutul concertului, colectivul a fost felicitat de ministrul Culturii, Monica Babuc, care și-a exprimat recunoștința și admirația pentru aportul considerabil adus promovării artei muzicale și a dansului popular în Republica Moldova și peste hotarele țării.

Pentru activitatea prodigioasă și contribuția deosebită la promovarea valorilor culturale autentice, oficialul a oferit diplome ale Ministerului Culturii artiștilor instrumentiști ai ansamblului: Petru Nedialcov, Veaceslav Iakimov, Saveliy Sirkeli, Liubovi Andrușoi.

Totodată, Monica Babuc a dat citirii decretul președintelui Republicii Moldova privind conferirea titlului onorific de "Maestru în Artă" şi a înmânat însemnele acestuia actualului conducător artistic al ansamblului Tatiana Șcegoleva și compozitorului Ilia Filev.

Activitatea ansamblului găgăuz de cântece și dansuri populare a început încă în anul 1957, când a fost înființat colectivul de dans. Odată cu numirea conducătorului Semen Pometco în anul 1971, a început istoria ansamblului "Diuz Ava".

Pe parcursul activității sale colectivul a participat la nenumărate festivaluri și concursuri naționale și internaționale, de unde s-a întors de fiecare dată cu premii și trofee. Astăzi, repertoriul ansamblului conține peste 200 de lucrări muzicale.

 

Source: www.realitatea.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
450 locuitori

Merenești este un sat din cadrul comunei Chițcani, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Căușeni și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 1989, populaţia satului constituia 450 de oameni. Satul Merenești a fost înființat în anul 1913.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.