07 september 2020, 15:00 Celebrities views 2220
Artistul plastic Dumitru Bolboceanu a împlinit ieri 60 de ani
07 september 2020, 15:00 Celebrities views 2220

Artistul plastic Dumitru Bolboceanu a împlinit ieri 60 de ani

Președintele Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova, Dumitru Bolboceanu, a împlinit ieri 60 de ani.

S-a născut în 1960 în comuna ColicăuțiBriceni. În 1979, a absolvit Școala Republicană de Arte Plastice „I. Repin” (astăzi - Colegiul de Arte Plastice ”Alexandru Plămădeală”) și în 1986 - Institutul Pedagogic de Stat „Ion Creangă” (în prezent - Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”) din Chișinău.

A fost lector la Catedra de Arte Plastice a Institutului de Arte (1986-1987), profesor la Școala de Pictură pentru Copii „A. Şciusev” (1988-1997). În anul 1993, Dumitru Bolboceanu a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova (UAP). În prezent este președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova, transmite moldpres.md.

Este autorul lucrărilor „Cîmpie în toamnă”, „Planare”, „Mirişte”, „Margine de sat”, „Lac”, ”Spaţiu aerian”, „Deşteptare”, „Lumini în adîncime”, „Baladă” etc. A participat la mai multe expoziții din țară și de peste hotare. Lucrările sale întregesc colecția permanentă a Muzeului Național de Artă al Moldovei, colecția Galeriei ”Constantin Brîncuși”, colecția Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova, precum și colecții private din Belgia, Franța, Germania, Italia, Olanda, Portugalia, România, SUA și din alte țări.

În anul 1995 Dumitru Bolboceanu a fost distins cu Premiul Ministerului Tineretului şi Sportului, în 1997 - cu Premiul Firmei “Biconex” din Bacău, România, la Expoziția ”Saloanele Moldovei”, ediția a VII-a, în 2007 - cu Premiul Ministerului Culturii al R. Moldova și cu Diploma de Excelență a Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova și în 2008 – cu Premiul Muzeului de Artă ”Iulian Antonescu” din Bacău, România.

Source: moldpres.md

Keywords:

personalitati

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1810
Populația:
560 locuitori

Bezeda este un sat din cadrul comunei Bogdăneşti, raionul Briceni. Bezeda este un sat mic, situat pe malul Prutului, la o distanţă de 33 km de oraşul Briceni, la 25 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 248 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 560 de oameni. Satul Bezeda a fost întemeiat în anul 1810.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.