03 january 2024, 15:30 Celebrities views 55687
Gheorghe Asachi – 236 de ani de la naștere
03 january 2024, 15:30 Celebrities views 55687

Gheorghe Asachi – 236 de ani de la naștere

Gheorghe Asachi (1788 — 1869), om de cultură moldovean, poet, prozator, traducător. Şi-a făcut studiile la Lvov, Viena şi în Italia. Întemeietor al învăţămîntului (1813), al presei („Albina românească”) şi al teatrului (1816) în Moldova. A scris sonete (în manieră petrarchistă), fabule, balade, poeme fantastice („Turnul lui But”), influenţate de clasicism şi de preromantism, drame şi nuvele istorice, prelucrări.

La 10 aprilie 1834, la Iaşi, sub conducerea lui Gh.Asachi a fost organizată o reprezentaţie festivă în baza lucrării sale „Cantata pastorală sau serbarea păstorilor moldoveni” – o poveste alegorică despre lupta moldovenilor pentru libertate şi independenţă. Muzica pentru spectacol a fost scrisă de Elena Asachi, soţia scriitorului. Mai tîrziu au fost montate piesele lui Gh.Asachi „Dragoș” (1834), „Piatra teiului” (1835) ş.a. În noiembrie 1836 Gh.Asachi, Şt.Catargi şi V.Alecsandri-tatăl înfiinţează la Iaşi Conservatorul filarmonic dramatic, întreţinut prin donaţiile amatorilor de teatru, la care 28 de băieţi şi fete învăţau arta cîntului şi declamaţiei în limba maternă. În februarie 1837 elevii conservatorului pun în scenă piesele lui A.Cotebu „Laperuz” şi „Văduva şireată”, traduse de Gh.Asachi. După ele urmează spectacolele după piesele „Slugă la doi stăpîni” de C.Goldoni, „Alzira” de Voltaire, „Petru Rareş” de Gh.Asachi, operele „Dragoş Vodă” după nuvela cu acelaşi titlu de Gh.Asachi, „Norma” de V.Bellini ş.a. din cauza unor dificultăţi financiare şi a refuzului de a acorda subsidiile de stat, făgăduite anterior, în septembrie 1838 conservatorul îşi încetează activitatea. Însă în 1839 din foştii elevi ai conservatorului şi alţi actori amatori, sub conducerea lui C.Caragiale, se înfiinţează „Societatea diletanţilor”, care devine mai tîrziu nucleul unui teatru permanent.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1789
Populația:
142 locuitori

Cernița este un sat din cadrul comunei Mălăiești din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul grigoriopol și la 75 km de Chișinău. Populaţia satului Cernița alcătuia 142 de oameni în anul 1997. Satul Cernița a fost menționat documentar în anul 1789.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.