28 october 2022, 12:30 Celebrities views 15150
Omagiu la 101 de ani Valentinei Rusu-Ciobanu − icoanei picturii feminine moldovenești
28 october 2022, 12:30 Celebrities views 15150

Omagiu la 101 de ani Valentinei Rusu-Ciobanu − icoanei picturii feminine moldovenești

La cea de-a 101-a aniversare a Valentinei Rusu-Ciobanu − icoanei picturii feminine moldovenești portalul www.moldovenii.md vine cu mulțumiri pentru faptul că Dumneaei este alături de noi. Sîntem bucuroși că avem posibilitatea să ne familiarizăm cu viața și activitatea acestei femei de excepție, a unei veritabile maestre a pensulei.

O putem asemui cu un copac mare, viguros, cu o coroană bogată și rădăcini adînci. Calea vieții Dumneaei merită tot respectul, atenția, admirația și cele mai adînci plecăciuni ale noastre. Valentina Rusu-Ciobanu are o mulțime de titluri, dar unul dintre cele mai onorabile, probabil, e acela de avea aceeași vîrstă cu veacul!

Vă dorim dragă Doamnă Valentina tot ce e mai bun. Fie ca viața să fie îngăduitoare cu Dvs. și bunul Dumnezeu să vă dea sănătate, putere, iar fiul, nepoții și strănepoții să vă poarte de grijă! Sînteți femeie, mamă, bunică și străbunică! Sînteți pictorița care a devenit icoana-simbol a picturii feminine a Republicii Moldova! Sînteți un Om cu literă mare, pentru că ați reușit să depășiți toate dificultățile vieții și sînteți demnă de toate laudele. Cea de-a 95 aniversare fiind în acest sens cea mai de preț recompensă!

Probabil, totuși cea mai mare mulțumire pentru o femeie, căreia i-au reușit toate în această viață va rămîne dragostea sufletului ei pereche, cea a soțul ei, care a plecat în lumea celor drepți, Glebus Sainciuc, vocea creativă a căruia o vor auzi în toate veacurile toți acei cu inimile iubitoare și înțelegătoare. Într-un interviu, Domnia Sa a spus următoarele despre soția lui: "Femeile sînt extraordinare. Ele fac lucruri mari. Nu degeaba Dumnezeu a dat femeia să nască. Valentina Rusu-Ciobanu e un pictor mare, mai bun decît mine, dar eu sînt mai cunoscut". Aceasta a fost revelația lui, iar noi credem spuselor maestrului și-l apreciem de mii de ori mai mult pentru aceste cuvinte spuse de un bărbat adevărat, un soț iubitor și un pictor-profesionist recunoscut.

Valentina Rusu-Ciobanu a fost distinsă cu diverse titluri și premii, printre care: titlul onorific de Artist Plastic al Poporului din Republica Moldova; laureată a Premiului Naţional, Cavaler al Ordinului Republicii, Dumneaei este cetățean de onoare al orașului Chișinău etc.

Ea este considerată icoană a picturii feminine moldovenești, "patriarh al artei moldovenești", aflîndu-se pe aceeași treaptă "cu corifeii Mihai Grecu și Ada Zevin, anume împreună cu ei, ea stă la originile școlii naționale de pictură".

Întotdeauna părea să se simtă strîmtorată să activeze într-un singur gen: "ea a pictat pe teme istorice și sociale, precum și peisaje, naturi statice, i-au plăcut, în mod special, tablourile cu răsunet filosofic-generalizator, cele despre pace și buna înțelegere între oameni, ea a crezut în generația tînără care mîine va trebui să-și asume soarta omenirii. A pictat portrete ale poeților și muncitorilor, mulgătoarelor și studenților, actorilor și personalităților publice. Pentru fiecare a găsind propria cheie, una specială, pentru a le sublinia individualitatea. Și "Indiferent de istoria și critica artei, picturile ei sînt luminoase, pline de culoare, vii, cu dispoziție".

Într-unul din interviurile sale pictorița a spus că: "Nu-mi place și nu știu să-mi explic picturile... Tot ce am vrut, am spus prin: culoare, compoziție, ritm ...". Tablourile ei ne vorbesc pe parcursul a decenii și vor vorbi peste secolele urmașilor noștri. Este suficient doar să deschidem ochii sufletului pentru a putea vedea și auzi artistul.

Atunci, cînd la 66 de ani ea nu a mai putut picta, din cauza acutizării problemelor cu vederea, ne-a demonstrat încă o dată tuturor, ce înseamnă să fii Om cu literă mare și că cît de importantă n-ar fi fost pentru Dumneaei cariera de creație, aceasta nu a fost unicul sens al vieții ei, încă o dată, confirmînd răspunsul multora la întrebarea de ce nu există femei pictorițe mari? Răspunsul conținîndu-se și în recunoașterea soțului ei iubitor și a multor altor personalități... Femeia trebuie să fie și soție, și mamă, aceasta fiindu-i menirea primordială .... Valentina Russu-Ciobanu a reușit să-și păstreze interesul față de viață, față de tot ce e frumos, îndreptîndu-și toată dragostea și energia creatoare asupra familiei, florilor și muzicii.

Vă invităm să descoperim pentru noi înșine sufletul pictoriței Valentina Rusu-Ciobanu care transpare prin lumină, căldură, deschidere, umor din picturile ei – o întreagă lume surprinzătoare, subtilă și minunată, iar acestea odată ce pătrund în inimile noastre ne umplu ființele cu entuziasm, dorință de a trăi și de a face bine.

Source: moldovenii.md

Keywords:

aniversarea , arta , pictor , pictura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
932 locuitori

Măgurele este un sat şi comună din raionul Ungheni. Măgurele este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Ungheni și la 98 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 932 de oameni. Satul Măgurele a fost menționat documentar în anul 1910.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.