28 september 2023, 15:30 Celebrities views 8677
Inima și sufletul teatrului
28 september 2023, 15:30 Celebrities views 8677

Inima și sufletul teatrului "Licurici" ar fi împlinit 73 de ani

Regretatul regizor şi actor Titus Jucov, fost director artistic şi prim-regizor al Teatrului Republican de Păpuşi „Licurici", Artist al Poporului, ar fi împlinit astăzi 73 de ani.

Titus Jucov s-a născut la 28 septembrie 1950 în satul Cobani, raionul Glodeni, în familia preotului Dionisie. Şi-a făcut studiile la Institutul de Stat al Culturii din Moscova, Facultatea de Regie, clasa profesorului G. Gheorghievski. Debutează ca regizor cu spectacolul de licenţă „Tribunalul" de A. Makaionok la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri" din Bălţi.

În anii 1975-1977, Titus Jucov își perfecționează măiestria de regizor păpușar, aflîndu-se la un stagiu la Teatrul Mare de Păpuși din Sankt Petersburg, sub conducerea vestitului regizor și povestitor V. Sudarușkin. Stagiul l-a încheiat prin montarea cu succes pe scena Teatrului Mare de Păpuși din Sankt Petersburg a piesei „Rățușca cea urîtă" de H. Ch. Andersen.

Activează ca actor, prim-regizor şi director la Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici". Montează spectacolele: „Mica vrăjitoare" de O. Preussler, „Scufiţa roşie" de E. Şvarţ, „Răţuşca cea urîtă" de H. Ch. Andersen, „Harap Alb", „Punguţa cu doi bani" de I. Creangă, „Buzduganul fermecat" de L. Deleanu, „Purceluşul Cioc" de M. Turover, „Gelsomino" de G. Rodari, „Drum deschis" de P. Cărare, „Aventurile lui Căstănel" de Gh. Urschi, „Papagalul Pai" de C. Goldoni ş.a.

A montat spectacole şi pe scenele unor teatre din România, Ungaria, Rusia, Ucraina, Franţa şi Turcia.

Titus Jucov a fost distins cu titlul onorific „Maestru Emerit al Artelor din Republica Moldova (1992), cu Medalia „Meritul Civic" (1995), Ordinul „Gloria Muncii" (2000), Medalia „Mihai Eminescu" (2005) şi cu „Ordinul de Onoare" (2010). În 2011 i s-a conferit titlul „Artist al Poporului".

S-a stins din viaţă la 17 noiembrie 2013, la Cahul.

Source: www.moldpres.md

Keywords:

teatru , regizor , actori

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1918
Populația:
672 locuitori

Moldoveanca este un sat din cadrul comunei Logofteni, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Fălești și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 672 de oameni. Satul Moldovenca a fost întemeiat în anul 1918.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.