23 june 2023, 11:30 Celebrities views 13738
Simion Zamşa – graficianul pasionat de șevalet
23 june 2023, 11:30 Celebrities views 13738

Simion Zamşa – graficianul pasionat de șevalet

Astăzi graficianul, pictorul, Maestru Emerit al Artei din Republica Simion Zamşa aniversează 65 de ani.  

Născut la 23 iunie 1958 în comuna Oniţcani, raionul Criuleni, Republica Moldova. De mic copil i-a plăcut să deseneze, apoi a descoperit că muzica îl pasionează la fel de mult. Însă cînd a fost să aleagă, a ales pictura. Şi-a făcut studiile în domeniu, întîi la Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru” de la Chişinău pe parcursul anilor 1969-1976. În anul 1973, în perioada cînd era încă licean, debutează la Expoziţia Şcolilor de Arte Plastice pentru copii, care s-a desfăşurat la Muzeul Naţional de Arte Plastice de la Chişinău cu lucrarea „Înainte de ploaie”.

Decide să-şi lege definitiv destinul de arta plastică şi este admis la Academia de Arte Plastice „I. Repin” de la Sankt-Petersburg, Federaţia Rusă, unde studiază din anul 1978 pînă în 1984 grafica la Secţia de Grafică de Carte, avîndu-i în calitate de profesori pe Ghenadie Epifanov, Irina Ptahova, Li Klim. Se învredniceşte de o bursă de studii din partea Uniunii Artiştilor Plastici din URSS în anii 1988-1990.

Devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova în anul 1990, din acelaşi an şi pînă în prezent este profesor la instituţiile de profil din capitală. A avansat în cariera pedagogică, astăzi fiind conferenţiar la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” de la Chişinău. Iar cariera lui de creaţie, cea de pictor şi grafician şi-a urmat făgaşul firesc, aducîndu-i marea satisfacţie a împlinirii şi multe premii. În anul 1995 mai cîştigă o bursă de la Alianţa Franceză, Cergy Pontoise la Paris.

În anul 1995 devine membru al AIAP-UNESCO. Participă la numeroase expoziţii naţionale şi internaţionale, la diverse concursuri, devenind laureat. Şi-a expus lucrările la cele mai reprezentative expoziţii de peste hotare, cum ar fi cele de la Moscova (Rusia), Tallinn (Estonia), Tbilisi (Georgia), Bacău (România), Metz (Franţa), Milano (Italia), Die (Franţa), Majdane (Polonia), Barcelona (Spania), Dobrici (Bulgaria), precum şi la Zilele Moldovei în Germania, care s-au desfăşurat în oraşul Frankfurt pe Main etc.

Keywords:

aniversarea , moldovenii , arta , pictor

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1614
Populația:
656 locuitori

Roşietici este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Roşieticii Vechi, Roşietici și Cenuşa. Satul Roșietici este situat la o distanță de 15 km de orașul Florești și la 145 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 656 de oameni. Satul Roșietici a fost atestat documentar în anul 1614.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.