28 november 2021, 11:00 Moldovan reality views 3034
Stagiul de muncă nu mai include concediul pentru îngrijirea copilului
28 november 2021, 11:00 Moldovan reality views 3034

Stagiul de muncă nu mai include concediul pentru îngrijirea copilului

Moldovenii care vor dori să iasă la pensie pînă a atinge plafonul de vîrstă trebuie să știe că de la 1 ianuarie 2022 nu se va mai calcula drept stagiu de cotizare perioadele necontributive prevăzute în articolul 5, alineatul 2 și articolul 50, alineatul 1, literele D și E al Legii privind sistemul public de pensii adoptate în 1998.

Cu alte cuvinte, perioadele necontributive ale asiguratului care nu vor mai fi incluse de acum încolo în stagiul de muncă sînt:

  • perioada de îndeplinire a serviciului militar în termen sau cu termen redus;
  • perioada de îndeplinire a serviciului militar prin contract sau a altui serviciu asimilat acestuia, dacă nu este posibilă stabilirea pensiei în condiţiile Legii asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne nr. 1544-XII din 23 iunie 1993;
  • perioada de îngrijire a unui copil pînă la vîrsta de 3 ani de către unul din părinţi sau de tutore în caz de deces al ambilor părinţi;
  • perioada în care asiguratul a beneficiat de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, de ajutor de şomaj, de alocaţie pentru integrare sau reintegrare profesională.
  • perioada de îngrijire a unui copil cu dizabilitate severă sub vîrsta de 18 ani sau a unei persoane cu dizabilitate severă de către unul dintre părinți, de către tutore sau curator, pînă la angajarea în funcția de asistent personal;
  • perioada de rezidențiat în învățămîntul postuniversitar obligatoriu;
  • perioadele de activitate necontributive în funcția de judecător și procuror de pînă la 31 decembrie 2005;
  • perioada de îngrijire a unui invalid de gradul I, a unui copil invalid sub vîrsta de 16 ani sau a unei persoane care a depășit vîrsta de 75 de ani;
  • perioada studiului în instituţiile de învăţămînt superior de zi.

Parlamentul a votat acest proiect de lege în prima lectură.

Inițiativa mai prevede că stagiul complet de cotizare constituie 34 de ani pentru bărbați, iar pentru femei va crește treptat și va atinge plafonul de 34 de ani la 1 iulie 2024.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
905 locuitori

Brăila este un sat din cadrul comunei Băcioi, municipiul Chișinău. Satul are o suprafaţă de circa 0.23 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 1.97 km. Localitatea se află la distanța de 15 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 905 oameni. Satul Brăila a fost menționat documentar în anul 1443.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.