15 april 2021, 14:00 Moldovan reality views 3108
Proiect privind animalele de companie: Cum se va permite eutanasierea
15 april 2021, 14:00 Moldovan reality views 3108

Proiect privind animalele de companie: Cum se va permite eutanasierea

Proprietarii de animale vor putea să întrețină, fără acordul vecinilor, cel mult doi cîini sau două pisici dacă locuiesc la bloc și cel mult patru cîini sau patru pisici în cazul în care locuiesc în sectorul particular.

Dacă vor să întrețină mai multe animale de companie, persoanele vor trebui să solicite obligatoriu acceptul vecinilor, transmite IPN.

Totodată, proprietarii vor fi obligați să manifeste un comportament lipsit de brutalitate față de animalele de companie, vor avea obligația să nu le abandoneze și să nu le izgonească. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de Arina Spătaru, deputată din partea Platformei DA. Documentul este supus dezbaterilor publice și urmează a fi înregistrat în Parlament.

Arina Spătaru a menționat că obiectivul proiectului este de a micșora numărul animalelor de companie care nu au un adăpost.

„Avem cetățeni mulți care denunță cazuri de atac, cazuri de mușcături, cazuri de sperieturi în cazul cîinilor fără adăpost, pisicilor fără adăpost și avem autoritatea publică locală care în multe cazuri nu are suficiente pîrghii legislative, dar și pîrghii oferite de către Guvern, de către instituțiile abilitate ca să caute și să soluționeze problema.

Noi trebuie să micșorăm numărul acestor animale de companie fără adăpost. În primul rînd, prin perfectarea actelor și punerea la evidență a tuturor animalelor de companie cu stăpîn.

Deci, prin acest proiect de lege noi vom crea o bază de date la nivel național, unde stăpînii animalelor de companie vor merge, se vor înregistra, vor avea acte în regulă, Acum lucrul ăsta se face, dar se face așa, insular, în municipalități mai mari, unde și bugetele sînt mai mari și numărul acestor animale este mai mare", a subliniat autoarea proiectului de lege.

Potrivit proiectului, autoritățile publice locale vor fi obligate să identifice și să înregistreze animalele de companie fără adăpost, să amenajeze din fonduri proprii „refugii provizorii și adăposturi publice pentru animalele fără adăpost".

Totodată, APL-urile vor avea obligația de a asigura, prin servicii specializate, din surse proprii sau din alte surse, asistență medicală veterinară, efectuarea acțiunilor sanitar-veterinare, prevăzute de legislația în vigoare.

„Prevenirea apariției sau creșterii numărului animalelor de companie fără adăpost se efectuează prin metoda sterilizării. Avînd în vedere rolul ecologic al pisicilor, controlul polulației feline fără adăpost se realizează în raport cu necesitățile", se mai arată în document.

Transportarea animalelor de companie în transport public de călători se va permite numai dacă se asigură securitatea pasagerilor – animalele mici se vor transporta în cutii speciale, iar cîinilor agresivi li se va aplica obligatoriu botniță și aceștia vor fi ținuți de lesă din scurt. Documentul stipulează că „transportarea cîinilor periculoși de rasa PitBull, Boerbull, Bandog și metișii lor în transportul public de călători este interzis".

Proiectul de lege mai prevede că „pot fi eutanasiate numai animalele bolnave de o maladie incurabilă, cele bolnave de rabie, iar în cazul legitimei apărări - animalele ce au atacat omul cînd există pericol pentru viață și sănătate, precum și cîinii fără adăpost, ce fac parte din categoria celor agresivi și periculoși, dacă nu sînt adoptați.

Animalele aflate în perioada de sarcină, naștere și alăptare nu se vor eutanasia".

Potrivit documentului, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va trebui să desfășoare, în colaborare cu ONG-urile de protecție a animalelor, programe educative ce au drept scop de a preveni cruzimea față de animale.

Totodată, Guvernul va trebui să inițieze procedura de ratificare a Convenției Europene pentru protecția animalelor de companie, semnată la Strasbourg la 23 iunie 2003.

Source: stiri.md

Keywords:

animale , casa , lege

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1629
Populația:
3063 locuitori

Danu este un sat şi comună din raionul Glodeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Nicolaevca, Danu, Camencuţa. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Glodeni și la 177 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 3063 de oameni. Satul Danu a fost menționat documentar în anul 1629.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.