23 july 2020, 16:00 Moldovan reality views 4704
Alexandru Muravschi despre principala problemă a Moldovei moderne
23 july 2020, 16:00 Moldovan reality views 4704

Alexandru Muravschi despre principala problemă a Moldovei moderne

Lipsa cadrelor manageriale calificate reprezintă problema Nr.1 a Moldovei moderne, iar managerii de nivel facebook sînt ucigași ai statului.

De această părere este expertul independent, fostul prim-vicepremier, ex-ministrul Economiei Moldovei, Alexandru Muravschi, vorbind pe pagina sa de socializare despre politica de cadre în Republica Moldova, transmite Noi.md.

El a menționat că, dacă cereți un sfat pe rețelei sociale de la prieteni, cum poate fi îmbunătățită operația de îndepărtare a pietrelor la rinichi sau procesul tehnologic de asamblare a aspiratoarelor, atunci veți primi doar cîteva răspunsuri din partea specialiștilor.

Însă pe teme cu caracter economic, probleme de guvernare, în rețelele sociale scriu comentarii detaliate instalatorii sanitari, tehnicieni dentari, șoferi de taxi, proprietari de ateliere de încălțăminte, artiști, și nu doar scriu, dar indică într-o formă categorică ce și cum de făcut, de ce toți cei de sus sînt proști, nu înțeleg nimic și așa mai departe.

"În principiu, acest lucru nu este chiar atît de înfricoșător și destul de explicabil. Economia și managementul sînt acele puține lucruri pe care le întâlnim în fiecare zi, în fiecare minut, ceea ce depinde în întregime de calitatea vieții noastre. Acest lucru creează o anumită iluzie a simplității sarcinilor care trebuie abordate și a nivelului de cunoștințe care posedate. Cînd acest lucru vine din partea vizitatorilor FB care își revarsă pur și simplu emoțiile pe pagina lor, atunci nu este nimic în neregulă cu asta. Problemele încep, iar la noi ele au devenit deja un lucru cotidian, atunci cînd de economie și management la nivel de stat încep să se ocupe "specialiști" de nivel facebook. Noi observăm acest lucru tot timpul", a subliniat Alexandru Muravschi.

El a atras atenția asupra faptului că funcțiile responsabile din țară sînt din ce în ce mai mult ocupate de oameni care nu au cunoștințele necesare sau experiența potrivită. Unii sînt promovați datorită participării la lupta politică în piețe, alții, datorită loialității și apropierii de liderul de partid, ai treilea datorită achitării unei plăți corespunzătoare pentru funcție.

"Este necesar de elaborat urgent un sistem de pregătire, selectare și promovare a cadrelor manageriale calificate ale sectorului public. (…) Este nevoie de un sistem care include cerințele pentru cadrele manageriale, un sistem de criterii de evaluare a activității lor, un sistem de formare și de lucru cu o rezervă de cadre, un sistem de atestare anuală constantă în mai multe etape, un sistem diferențiat, în funcție de calitatea muncii, remunerarea muncii etc.", a subliniat fostul vicepremier, ex-ministru al Economiei Moldovei.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1602
Populația:
3765 locuitori

Hîjdieni este un sat şi comună din raionul Glodeni. Hîjdieni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Glodeni și la 181 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3765 de oameni. Satul Hîjdieni a fost atestat documentar în anul 1602.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.