16 may 2020, 10:30 Moldovan reality views 3797
A fost instituită stare de urgență de sănătate publică pînă pe 30 iunie
16 may 2020, 10:30 Moldovan reality views 3797

A fost instituită stare de urgență de sănătate publică pînă pe 30 iunie

Începînd cu ziua de 16 mai și pînă pe 30 iunie, în Republica Moldova este declarată stare de urgență de sănătate publică. Decizia a fost anunțată vineri seara, după ultima ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale. Comisia națională extraordinară de sănătate publică, care a preluat atribuțiile CSE, va putea revizui starea de urgență, în funcție de evoluția situației epidemiologice, transmite IPN.

Ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că o parte din măsurile, adoptate anterior, se mențin. Este vorba despre obligația pentru autoritățile publice centrale și locale, persoanele juridice și fizice, de a respecta distanța socială de cel puțin un metru. De asemenea, se mențin condițiile cu privire la triajul angajaților în unitățile comerciale.

La nivel național devine obligatorie purtarea măștilor în transportul public, în spațiile comerciale, în spațiile publice închise etc. Masca trebuie să acopere atît gura, cît și nasul. O altă obligație ține de evitarea aglomerațiilor.

În continuare, persoanele cu vîrsta de peste 63 de ani nu vor avea voie să se deplaseze în afara domiciliului, cu excepția necesității stringente. Aceasta obligație se răsfrînge și asupra persoanelor cu probleme de sănătate, ele la fel fiind în grupul de risc. Este interzis în continuare accesul la terenurile de joacă și în zonele de agrement.

Rămîn închise în continuare piețele din municipiile Chișinău și Bălți. Restricțiile vizează, de asemenea, și sectorul HoReCa. Pînă pe 30 iunie, nu vor activa instituțiile de învățămînt, indiferent de treaptă. În funcție de evoluție, autoritățile vor veni cu decizii ulterioare în acest sens.

Din 16 mai, sunt reluate serviciile în cadrul frizeriilor. Însă, va fi permisă doar freza, cu condiția respectării tuturor măsurilor de precauție, atît pentru specialiști, cît și pentru clienți.

Premierul Ion Chicu a declarat că în continuare sunt menținute restricțiile cu privire la accesul cetățenilor străini pe teritoriul Republicii Moldova, la fel ca în toate țările europene. Restricțiile sunt menținute în ceea ce ține de toate tipurile de transport internațional.

Șeful executivului a mai spus că, în continuare, oamenii nu se vor putea deplasa în grupuri mai mari de trei persoane. Se menține și numărul maxim de 50 de oameni, admis la o întrunire. Potrivit premierului, specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății au recomandat diminuarea acestui număr, iar această recomandare urmează să fie examinată.

În Republica Moldova bilanțul persoanelor infectate cu noul tip de coronavirus este de 5745, dintre aceștia 2 280 de pacienți s-au tratat deja. Bilanțul deceselor cauzate de COVID-19 a ajuns la 202 oameni.

Source: www.ipn.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1430
Populația:
3021 locuitori

Văleni este un sat şi comună din raionul Cahul. Văleni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Cahul și la 195 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3021 de locuitori. Satul Văleni a fost menționat documentar în anul 1430.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.