17 april 2020, 16:20 Moldovan reality views 3199
Surpriză din partea Curţii Constituţionale
17 april 2020, 16:20 Moldovan reality views 3199

Surpriză din partea Curţii Constituţionale

Zilele acestea guvernul a fost nevoit să reexamineze măsurile suplimentare de susţinere a populaţiei şi antreprenorilor în condiţiile crizei pandemice.

La mijloc a fost decizia Curţii Constituţionale (CC) care a ajuns la concluzia că la adoptarea legii pentru care guvernul Chicu şi-a asumat răspunderea la începutul lui aprilie, a fost încălcată procedura. Experţii susţin că verdictul a fost o surpriză pentru actorii politici, care nu s-au aşteptat la anularea întregului pachet de măsuri. Inclusiv pentru înșiși autorii cererii adresate CC, care au insistat pe analizarea doar a unui şir de prevederi care, în opinia lor, erau neconstituţionale.

Dacă unii comentatori cred că CC nici nu putea lua o altă decizie, reieşind din prevederile Constituţiei, alţii menţionează că în această situaţie excepţională guvernul a mers pe o cale exclusivă, în acelaşi timp legislaţia nu prevede necesitatea asigurării cvorumului pentru audierea raportului guvernului privind asumarea răspunderii, din care motiv balanţa CC putea să se încline şi în partea opusă. Despre aceasta vorbeşte şi lipsa unei opinii unanime a judecătorilor CC privind decizia luată.

Contnuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1595
Populația:
3609 locuitori

Ţipala este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Budăi, Ţipala și Bălţaţi. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Ialoveni și la 32 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3609 oameni. Satul Ţipala a fost menționat documentar în anul 1595.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.