Show news from...

eye 438 Views

COVID-19: Aproximativ 12 mii de elevi şi părinţi cer anularea examenului de Bacalaureat


Aproximativ 12 mii de elevi şi părinţi cer anularea examenului de Bacalaureat, în contextul pandemiei de COVID-19, care a dus la sistarea procesului de învăţământ.

Ei solicită ca diplomele absolvenţilor să fie validate după modelul olandez, adică în baza notelor obţinute în anii de liceu.

Petiţia online, prin care se solicită anularea examenului de BAC, a fost lansată în data de 25 martie. Ministrul Educaţiei, Igor Şarov, declară că Bacalaureatul ar putea avea loc în mod tradiţional, DOAR dacă elevii vor reveni pe băncile şcolii până în data de 20 mai. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, autorităţile iau în calcul mai multe scenarii. O decizie în privinţa modului de desfăşurare a BAC-ului va fi luată până la finele săptămânii viitoare. Totuşi, autorităţile exclud organizarea online a examenelor.

"Eu exclud totalmente varianta organizării online a examenelor, fiindcă sunt mai multe riscuri în primul rând nu suntem pregătiţi pentru o asemenea variantă şi într-o perioadă scurtă oricât de optimişti am fi, nu este organizarea acestora", a zis Igor Şarov, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

Acum câteva zile, preşedintele Igor Dodon a declarat, în studioul de la PRIME, că examenul nu poate fi anulat.

"- Eu consider că examenele trebuie susţinute
- Când?
- Chiar dacă vor fi mai târziu pentru că trebuie să trecem curriculum, trebuie să trecem programul şcolar. Dacă va fi mai târziu, dar la sigur va fi mai târziu ca în anii precedenţi, trebuie să avem discuţii cu instituţiile superioare de învăţământ ca să facă mai târziu înmatricularea", a spus Igor Dodon, şeful statului.

Responsabilii din Educaţie urmează să ia o decizie şi în ceea ce priveşte examenele de evaluare naţională de la clasa a 4-a şi a 9-a. Natalia Grâu, secretarul de stat la Ministerul Educaţiei, ne-a declarat recent că nici acestea nu vor fi anulate. Termenul în care instituţiile de învăţământ vor rămâne închise a fost extins până în 15 mai, atât timp cât va dura starea de urgenţă.

Keywords:

elevi , parinti , examen , bacalaureat

Settlements of Moldova and Diaspora

Bozieni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1774
Populația:
1986 locuitori

Bozieni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dubovca și Bozieni. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Hîncești și la 50 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 1986 de oameni. Satul Bozieni a fost menționat documentar în anul 1774.

Read more