23 february 2020, 11:00 Moldovan reality views 3758
Sindicaliștii propun instituirea vacanței de Anul Nou
23 february 2020, 11:00 Moldovan reality views 3758

Sindicaliștii propun instituirea vacanței de Anul Nou

Salariații ar putea beneficia de o vacanță de Anul Nou, în perioada 31 decembrie-2 ianuarie.

Zilele libere ar putea să fie incluse în Codul Muncii la propunerea Confederației Naționale a Sindicatelor. De asemenea, sindicatele propun completarea Codului Muncii cu încă o zi liberă, 1 iunie, cînd este marcată Ziua internațională a ocrotirii copilului.

Potrivit CNSM, vacanța de Anul Nou le va permite salariaților să dedice mai mult timp familiei, sănătății, îndeletnicirilor preferate, ceea ce le va îmbunătăți sănătatea, le va ridica moralul, le va ajuta să abordeze ulterior mai energic și mai eficient sarcinile profesionale.

Cît privește Ziua internațională a ocrotirii copilului (1 iunie), încă în 2016, deputații au decis să o includă în Hotărîrea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă în Republica Moldova, dar așa și nu a fost completat Codul Muncii cu această dată.

Alte modificări propuse de sindicate se referă la procedura de concediere în cazul reducerii statelor de personal. Solicitat de IPN, șeful Departamentului juridic al CNSM, Eugeniu Covrig, a declarat că propunerea ține de extinderea, de la două la trei luni, a termenului de preavizare despre concediere a persoanelor care se apropie de vîrsta de pensionare sau a persoanelor cu dizabilități. Extinderea termenului le-ar acorda acestor persoane mai mult timp ca să-și găsească un nou loc de muncă.

Alte propuneri se referă la obligativitatea angajatorului să formuleze în scris refuzul argumentat de a accepta o persoană la muncă. Or, astăzi legislația prevede că refuzul în scris este prezentat doar gravidelor și celor femeilor cu copii mici. Eugeniu Covrig susține că este dreptul oricărei persoane să cunoască de ce nu a fost acceptat la un loc de muncă.

Propunerile Confederației Naționale a Sindicatelor au fost expediate pentru examinare Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

 

Source: www.ipn.md

Keywords:

vacanta , Anul Nou , sindicat

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
1569 locuitori

Cioropcani este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Stolniceni, Bulhac și Cioropcani. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ungheni și la 141 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1569 de oameni. Satul Cioropcani a fost menționat documentar în anul 1443.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.