24 january 2020, 12:31 Moldovan reality views 3798
Cui și cît de des dau mită moldovenii
24 january 2020, 12:31 Moldovan reality views 3798

Cui și cît de des dau mită moldovenii

Mita în sistemul de educație, dar și cel medical probabil este un fenomen la nivel mondial.

Un sondaj recent, realizat de International Republican Institute (IRI), dezvăluie cine sînt cei care iau cel mai des șpagă în Republica Moldova, dar și cît de des recurg conaționalii noștri la acest gest.

Se pare că cei mai mituiți, atît la nivel național, cît și în capitală, sînt doctorii și lucrătorii medicali. Peste 70% dintre respondenți au declarat că le-au dat șpagă acestora. Pe locul doi s-au clasat profesorii, cu 42%, locul trei fiind ocupat de polițiști cu 27%. În top mai intră administratorii de grădinițe, guvernanții, vameșii, judecătorii și oamenii de afaceri.

Totodată, respondenții au fost întrebați cît de des au fost nevoiți să dea mită în ultimele 12 luni. Cel puțin declarativ, aproape 60% dintre participanții la sondaj au spus că nu au făcut-o niciodată în ultimul an. 24% dintre aceștia au spus că o fac rareori, 7% sînt nevoiți să dea mită lunar și doar 1% o fac săptămînal.

În opinia mai multor experți, un motiv major în luarea de mită este, cel mai des, salariul mult prea scăzut pentru acoperirea necesităților lucrătorilor din diverse domenii de activitate, acest lucru fiind valabil pentru țările slab dezvoltate sau care sînt în curs de dezvoltare. Se întîmplă deși, venitul scăzut nu este o scuză, iar actele de corupție sînt pedepsite prin lege.

Sondajului a fost realizat de Magenta Consulting la comanda International Republican Institute (IRI), pe un eșantion de 1.204 persoane, între 16 noiembrie și 9 decembrie 2019.

Source: agora.md

Keywords:

mită , moldovenii

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1471
Populația:
915 locuitori

Băxani este un sat şi comună din raionul Soroca. Băxani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la 17 km de oraşul Soroca și la 147 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 915 oameni. Satul Băxani a fost menționat documentar în anul 1471.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.