18 july 2019, 10:00 Moldovan reality views 2877
Experți: Tarifele pentru energia electrică se vor majora
18 july 2019, 10:00 Moldovan reality views 2877

Experți: Tarifele pentru energia electrică se vor majora

Majorarea tarifelor la energia electrică este inevitabilă. De această părere sînt cel puțin doi experți în domeniul respectiv, care spun că pînă acum prețurile au fost ținute mici artificial. De cealaltă parte, directorii ANRE declară că în trei săptămîni va fi clar dacă vom plăti mai scump pentru energie electrică sau nu, așa cum au cerut anterior doi furnizori.

„Pe data de 9 august vom avea o ședință publică, dăm posibilitatea la toți cetățenii să facă cunoștință și în cadrul ședinței publice o să aprobăm prețurile finale", a spus Veaceslav Untilă, director general ANRE.

Decizia finală va fi luată de consiliul celor patru directori, iar instituția nu poate spune deocamdată dacă se preconizează o majorare sau nu. Săptămîna trecută, Union Fenosa" și „FEE Nord" au cerut majorări de tarife de 15 și, respectiv, 42 de bani, invocînd faptul că s-a apreciat dolarul, dar și materia primă costă mai mult. Experții în energetică le dau dreptate.

„Tarifele, inevitabil, pe dînsele este o presiune spre creștere. Anul trecut s-a mers pe populism. Tarifele s-au redus, se așteptau toți la campania electorală și anul acesta vine factura", a menționat Victor Parlicov, expert în energetică, fost director ANRE.

Și tarifele pentru gaz ar putea crește, crede un alt expert.

„Noi nu plătim integral costul gazului. Și Moldova Gaz acumulează datorii față de Gazprom. Noi cumpărăm gazul cu 30% mai scump. Evident că nu putem să ținem tariful acesta la nesfîrșit și fără să-l ajustăm", explică Sergiu Tofilat, expert în energetică.

Șeful statului, care anterior a declarat că prețul pentru gaz ar putea crește, se află astăzi la Moscova pentru a obține o reducere a tarifului de livrare a gazului pentru Republica Moldova, din toamnă. Șeful statului l-a prezentat la Moscova și pe Vadim Ceban, candidatul la funcția de președinte al consiliului de administrație al "Moldovagaz".

Source: tv8.md

Keywords:

energie electrică

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1955
Populația:
650 locuitori

Şurii Noi este un sat din cadrul comunei Şuri, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 4 km de orașul Drochia și la 185 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 650 de oameni. Satul Şurii Noi a fost înființat în anul 1955.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.