09 june 2012, 15:00 Moldovan reality views 9376
09 june 2012, 15:00 Moldovan reality views 9376

Regizorii marșurilor unioniste tind să dezintegreze Moldova - Iurie Roșca

 Foto: nit.md

Marșurile unioniste organizate la Cahul și Bălți, precum și demonstrația programată pentru 16 septembrie în Chișinău, cu acordul autorităților locale, "sînt în mod deliberat provocatoare" și "inspirate de forțele care se intenționează și reușesc să destabilizeze artificial situația politică din Republica Moldova ", - a declarat Iurie Roșca.

"Tensiunea provocată de această serie de acțiuni poate duce la o escaladare a separatismului în Moldova și ca rezultat – la dezintegrarea eventuală a Republicii Moldova în o mulțime de mici enclave. Nu exclud faptul că anume acesta este scopul separatiștilor ", - a declarat Iurie Roșca pentru agenția OMEGA.

Pentru 16 septembrie este preconizat al treilea marș al unioniștilor pe teritoriul Republicii Moldova. Primul a avut loc la sfîrșitul lunii iulie la Cahul, următorul - la 5 august în orașul Bălți. În cadrul ambelor marșuri au avut loc ciocniri dintre unioniști și susținătorii statalității Republicii Moldova. Unioniștii au fost protejați de poliție.

La sfîrșitul lunii august, cea mai mare fracțiune în Consiliul Municipal Chișinău - PCRM - a cerut ca autoritățile municipale să interzică marșul unioniștilor, programat pentru 16 septembrie. În adresarea lor consilierii Partidului Comunist atrag atenția asupra faptului că marșul "în cel mai bun caz se va încheia la fel ca la Bălți – cu pierderea oricărui control asupra a ceea ce se întîmplă, dezordine în masă și violență din ambele părți". Reprezentanții PCRM își exprimă convingerea că "scopul principal al provocatorilor - să se ajungă la victime de ambele parti, să ațîțe conflictele interetnice în Republica Moldova, pentru a crea o atmosferă de ură și violență în țară."

Această adresare a fost sprijinită de organizațiile antiunioniste.

În ciuda adresării sus-menționate, primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă, care împărtășește ideile unioniste a permis "marșul unioniștilor" pe bulevardul principal al capitalei.

 

Sursa: omg.md

Keywords:

moldovenii , mars , protest

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1629
Populația:
720 locuitori

Băcşeni este un sat din cadrul comunei Boldureşti, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Nisporeni și la 96 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 720 de oameni. Satul Băcșeni a fost menționat documentar în anul 1629.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.