09 january 2012, 11:40 Moldovan reality views 11282
09 january 2012, 11:40 Moldovan reality views 11282

Mișcarea "Voievod" a marcat Ziua Limbii noastre

Mișcarea de tineret "Voievod" a desfășurat vineri o serie de manifestații consacrate Zilei Limbii materne, sărbătorită în fiecare an la 31 august, relatează agenția Novosti-Moldova.

În această zi, în fața Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu” s-au adunat cîteva sute de oameni pentru care mișcarea de tineret "Voievod" împreună cu reprezentanți moldovenii.md au realizat o manifestare festivă.

Cu fiecare clipă numărul spectatorilor creștea. Ei au savurat evoluția  ansamblului de dansuri populare "Sălcioara", au urmărit cum și-au demonstrat abilitățile și trucurile unice, tinerii care practică artele marțiale. Băieții fără frică se culcau pe sticla spartă, spărgeau cu ciocanul cărămizile puse pe spatele camarazilor lor. Participanții au aplaudat cu entuziasm curajul și priceperea tinerilor.

Cel mai mult publicul a apreciat înscenarea luptelor din epoca lui Ștefan cel Mare. Scuturi, săbii, coifuri, armuri - toate au conferit spectacolului o culoare specială.

Președintele Federației Naționale de Arte Marțiale "Voievod" Nicolae Pascaru a declarat agenției de știri Novosti-Moldova că această tradiție de reuniuni publice și demonstrații de abilități are deja cinci ani. Iar selecționata Moldovei de scrimă istorică, care a evoluat vineri înaintea spectatorilor, participă și la multe competiții internaționale.

După aceea, participanții la eveniment s-au îndreptat pentru a depune flori la monumentul lui Ștefan cel Mare. Aici starea de spirit festivă a tinerilor părea să se încheie. Au așteptat destul de mult timp, mai exact pînă nu s-a finalizat ceremonia oficială de depunere a florilor de către reprezentanții autorităților R. Moldova.

Așteptarea era umbrită de fiecare nouă încercare de a provoca un conflict cu participanții la marș. De coloană se apropiau diferite persoane însultînd tinerii. Aceștia au dat dovadă de calm și reținere.

"Sîntem întotdeauna indiferenți față de astfel de situații. Constituția Republicii Moldova stipulează negru pe alb că limba oficială în această țară este moldovenească. Prin urmare, nu face să luăm în seamă provocatorii, întotdeauna au fost destui. Sîntem toleranți față de ei", - a spus Pascaru.

După o lungă așteptare coloana s-a îndreptat spre monumentul lui Ștefan cel Mare și a depus flori. Dar și în acest moment provocările nu au încetat. Două femei au încercat să smulgă din mîinile unuia dintre participanții la marș drapelul roșu cu simbolurile istorice ale statului nostru.

Cel mai trist în această poveste este faptul că toți cei care au încercat să împiedice mișcarea "Voievod" să desfășoare festivitățile, sînt reprezentanții generației a treia. Este trist faptul că la cîteva zile după celebrarea Zilei Independentei, ei au uitat despre faptul că Republica Moldova deja de două decenii este un stat independent, iar Ștefan cel Mare, la al cărui monument au depus flori, de-a lungul vieții sale a luptat pentru independența Moldovei și a transformat-o într-o forță politică importantă în Europa de Est.

Keywords:

moldovenii , sarbatoare , limba

Comments

 (1)
  • #1 ArcisMD Reply Quote selected
    Bv, ar fi bine dca dvs. ati initia o asemenea actiune, sa zic mars pe 16 septembrie, sa dovedim ca Moldoveni sunt mai multi si noi nu dorim unirea ;)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1633
Populația:
2175 locuitori

Isacova este un sat şi comună din raionul Orhei. Isacova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de oraşul Orhei şi la 57 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2175 de oameni. Satul Isacova a fost menționat documentar în anul 1633.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.