25 june 2019, 11:00 Moldovan reality views 4333
Maia Sandu, ultimatum pentru CSM: Aștept demisii în următoarele două săptămîni
25 june 2019, 11:00 Moldovan reality views 4333

Maia Sandu, ultimatum pentru CSM: Aștept demisii în următoarele două săptămîni

Consiliul Superior al Magistraturii are la dispoziție două săptămîni pentru a analiza deciziile abuzive care au fost luate de judecători în ultima perioadă și a începe să-i penalizeze pe magistrații care se fac vinovați de abuzuri, inclusiv să-i demită din funcții.

Ultimatumul a fost înaintat astăzi de prim-ministra Maia Sandu, care a ținut un discurs la începutul ședinței CSM.

„Trebuie să începeți adevărata curățare în sistemul judecătoresc. Asta înseamnă că cei care au luat decizii incorecte să plece. Vrem judecători onești care au curajul și atitudinea să aplice legea. Pînă acum acest lucru nu s-a întîmplat. O sa-mi spuneți că au fost presiuni politice, dar acesta nu este un argument. Cu tot respectul, dacă lucrurile nu se vor schimba în două săptămîni, atunci o să căutăm o soluție prin Parlament", i-a atenționat Maia Sandu pe membrii CSM.

Prim-ministra le-a amintit magistraților că lipsa progresului în reforma justiției și combaterea corupției este împiedimentul principal din cauza căruia R. Moldova nu poate să obțină asistență financiară din partea Uniunii Europene.

„Au fost luate în trecut o sumedenie de decizii abuzive și nu am văzut o reacție a CSM. Acești oameni, care au luat astfel de decizii ilegale, trebuie să fie eliminați din sistem. Schimbarea se va face oricum. CSM trebuie să decidă dacă vor să fie parte a acestei schimbări sau să rămînă în afară. Toată țara strigă justiției, iar CSM se face că plouă", a spus Maia Sandu.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, a lipsit astăzi de la ședință. „S-ar fi speriat, nu știu care este motivul", a comentat Maia Sandu.

Conducerea Guvernului a anunțat cu doar o oră înainte de ședința CSM că Maia Sandu va veni la întrunirea magistraților. „Am avut situații cînd CSM și-a anulat cu o oră înainte ședința și am vrut să ne asigurăm, să nu se întîmple asta", a motivat șefa Executivului.

Maia Sandu le-a adresat un mesaj și judecătorilor care activează corect, dîndu-le asigurări că au tot sprijinul noii guvernări și vor fi protejați, dacă vor anunța abuzurile care se produc în sistem.

„Judecătorilor corecți le spun că au în persoana mea cel mai mare sprijin pentru activitatea lor independentă. Atunci cînd sînt presiuni din afară, să ne contacteze și o să luăm măsuri", promite Maia Sandu.

Source: tv8.md

Keywords:

demisie , Maia Sandu

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1710
Populația:
345 locuitori

Balinţi este un sat din cadrul comunei Iarova, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Soroca și la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 345 de oameni. Satul Balinți a fost menționat documentar în anul 1710.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.