Show news from...

eye 10241 Views

544 de ani de la victoria lui Ștefan cel Mare la Vaslui (Video)


Mișcarea de tineret „Urmașii lui Ștefan" și Mișcarea națională „Voievod" au marcat la 10 ianuarie cea de-a 544-a aniversare a bătăliei de la Vaslui, bătălie în care oastea Moldovei a repurtat o strălucită victorie asupra armatei otomane.

Acțiuni de comemorare a marelui domnitor Ștefan Cel Mare și a celor căzuți pe cîmpul de luptă, au loc deja al optulea an consecutiv, după cum a relatat liderul Mișcării „Urmașii lui Ștefan", Dumitru Roibu. Tinerii au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și au ținut discursuri în cinstea marelui domnitor.

„Sîntem cei care am jucat un rol foarte important în istoria medievală a Europei. Ca și popor, ca și neam moldovenesc trebuie să ținem minte aceste mari fapte și în continuare să prindem curaj să făurim țara noastră, viitorul țării noastre să nu uităm de-ai cui sîntem și să nu uităm îndemnul lui Ștefan cel Mare - să stăm strajă la hotare, să păzim acest pămînt", a subliniat Roibu.

„De mai mulți ani comemorăm această dată importantă - 10 ianuarie 1475. Acei oameni căzuți la datorie sînt oameni demni, care au iubit libertatea și s-au luptat pentru ea. Noi trebuie să avem demnitate și sîntem datori să păstrăm această glorie", a menționat la rîndul său liderul Mișcării Naționale „Voievod", Nicolae Pascaru.

La evenimentul de comemorare au mai participat deputați, activiști civici, foști demnitari, precum și reprezentanți ai Asociației Tinerilor Moldoveni din Nordul Basarabiei. Fostul ministru al Apărării Victor Gaiciuc a salutat faptul că tinerii continuă să omagieze faptele glorioase ale lui Ștefan cel Mare, păstrînd în memoria colectivă istoria neamului.

„Cunoaștem că 544 de ani în urmă anume de către Ștefan cel Mare a fost dată o bătălie decisivă care a marcat puterea duhului oștii lui Ștefan cel Mare, a lui personal. Consider că Moldova are viitor și sînt bucuros că există tineri care respectă istoria neamului nostru, care sînt gata să-și apere patria", a remarcat Gaiciuc.

Bătălia de la Vaslui, cunoscută și ca bătălia de la Podul Înalt, a avut loc la 10 ianuarie 1475. Aceasta este cunoscută drept cea mai mare victorie a lui Ștefan cel Mare asupra oastei Imperiului Otoman și cea mai mare pierdere a turcilor în fața unei armate creștine. Cu o armată de circa 40 de mii de oșteni, Ștefan cel Mare a reușit să învingă o oaste de 120.000 de luptători.

Settlements of Moldova and Diaspora

Heciul Vechi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
1591 locuitori

Heciul Vechi este un sat din cadrul comunei Alexăndreni, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Sîngerei și la 137 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1591 de oameni. Satul Heciul Vechi a fost menționat documentar în anul 1588.

Read more