16 august 2018, 16:55 Moldovan reality views 10360
Recoltarea grîului și a orzului a fost finalizată
16 august 2018, 16:55 Moldovan reality views 10360

Recoltarea grîului și a orzului a fost finalizată

Agricultorii au finalizat, în prima decadă a lunii august, recoltarea grâului și a orzului. Totodată, au fost încheiate și lucrările de recoltare a mazării uscate și rapiței de toamnă.

Potrivit datelor oferite de către Direcțiile raionale agricultură și alimentație, de pe cele circa 333 mii ha de gru, s-au recoltat în total circa 1,1 milioane tone de cereale, aproximativ la nivelul anului trecut. Recolta medie, pe țară, constituie în jur de 3,2 tone/ha. Aceasta nu diferă foarte mult de media ultimilor cinci ani, care este în nord și sud de 3,5 tone/ha, iar în zona de centru – 2,8 tone/ha.

Totodată, de pe o suprafață de peste 63 mii de ha, au fost recoltate în jur de 167 mii tone de orz. Dintre acestea, 133 de mii tone constituie orzul de toamnă, productivitatea medie fiind de 2,9 tone/ha, cu 0,22 tone/ha mai mare decît media ultimilor 5 ani. Pe de altă parte, cantitatea de orz de primăvară constituie circa 34 mii tone, productivitatea medie fiind de 1,9 tone/ha, cu 0,4 tone/ha mai mică decât media ultimilor cinci ani.

Datele Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului mai arată că producătorii agricoli au finalizat și recoltarea mazării uscate și a rapiței de toamnă. Astfel, de pe o suprafață de 23 mii ha, au fost adunate în total peste 33 mii tone de mazăre. Asta ar însemna că au fost recoltate, în medie, 1,4 tone/ha, cu 0,7 tone/ha mai puțin decât media ultimilor cinci ani.

Rapița de toamnă a fost semănată pe o suprafață de 41 de mii ha și s-a obținut o roadă de circa 83 mii tone. Recolta medie constituie 2,1 tone/ha și este egală cu media din ultimii ani.

Source: moldpres.md

Keywords:

recoltă , grîu

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1710
Populația:
345 locuitori

Balinţi este un sat din cadrul comunei Iarova, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Soroca și la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 345 de oameni. Satul Balinți a fost menționat documentar în anul 1710.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.