Show news from...

eye 6430 Views

ONG-urile cer SIS-ului să intervină pentru a stopa propaganda antistatală (Doc)


Mișcările de Tineret „Urmașii lui Ștefan" și „Voievod" au sesizat Serviciul de Informații și Securitate (SIS) pe marginea acțiunilor de propagandă antistatală desfășurate la Chișinău.

Mai exact, este vorba despre expoziția „Voievozi și Domnitori români – precursori ai Marii Uniri", vernisată în centrul capitalei de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu". Potrivit petiționarilor, prin afișajele expuse se urmărește „contestarea statului Republica Moldova și se propagă curentul unionist prin manipulări și falsuri".

„Considerăm că amplasarea acestor afișaje oriunde în Republica Moldova constituie un pericol latent la adresa securității statului, or, SIS este organul responsabil direct de asigurarea securității statului, iar una dintre valorile sale este patriotismul", se arată în demersul adresat directorului SIS, Vasile Botnari.

În susținerea demersului înaintat, cele două organizații nonguvernamentale au invocat articolul 32 din Constituție, care prevede că „sînt interzise şi pedepsite prin lege contestarea şi defăimarea statului şi a poporului, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial, la violenţă publică, precum şi alte manifestări ce atentează la regimul constituţional".

„Mișcările de Tineret «Urmașii lui Ștefan» și «Voievod» au solicitat SIS-ului să facă demersurile necesare pentru anularea dispoziției cu privire la amplasarea expoziției respective.

Settlements of Moldova and Diaspora

Curătura

Statut:
Sat
Prima atestare:
1801
Populația:
471 locuitori

Curătura este un sat din cadrul comunei Alcedar, raionul Șoldăneşti. Satul Curătura este situat la o distanță de 15 km de orașul Șoldănești și la 129 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 471 de oameni. Prima atestare a satului Curătura datează din anul 1801.

Read more