Show news from...

eye 5311 Views

O expoziție prin care se încearcă subminarea identității moldovenești, afișată în centrul capitalei (Foto, Video)


O expoziție al cărui scop este promovarea mesajelor antistatale a fost vernisată în scuarul monumentului „Ştefan cel Mare și Sfînt" din capitală.

Pancartele în care se conțin informații despre precursorii Marii Uniri și este propagată deschis „unitatea poporului român" au fost expuse de Institutul Cultural Român de la Chișinău, instituție finanțată de statul vecin.

Potrivit lui Dumitru Roibu, liderul Mișcării de Tineret „Urmașii lui Ștefan", ideile promovate de Institutul Cultural Român contravin articolului 32 din Constituție, care interzice contestarea statului și a poporului moldovenesc. ONG-ul, de rînd cu Mișcarea „Voievod", a cerut autorităților să ia atitudine față de acest caz.

„Prin aceste mesaje este negată existența moldovenilor, a Moldovei, este pusă la îndoială identitatea noastră națională, se propagă românismul și, respectiv, necesitatea unirii, în cazul dat sînt promovați voievozi și domnitori români, precursori ai Marii Uniri. Nu știu dacă Ștefan cel Mare știa că el este român, dar dacă era român, de ce nu a făcut unirea atunci?! Este urît de tot ce se întîmplă, cînd se propagă deschis, fără nicio rușine asemenea lucruri într-un stat independent, din banii Guvernului român", a menționat Dumitru Roibu.

Cele două ONG-uri au înaintat și un demers către Serviciul de Informații și Securitate, prin care au cerut ca Institutului Cultural Român să-i fie retrasă autorizația pentru desfășurarea unor astfel de expoziții în centrul capitalei.

„Aceste acțiuni nu au un alt scop decît de a submina independența, integritatea și identitatea națională a moldovenilor", a conchis Dumitru Roibu.

Settlements of Moldova and Diaspora

Nisporeni

Statut:
Oraș
Prima atestare:
1618
Populația:
12105 locuitori

Nisporeni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Nisporeni. Amplasat în partea de vest a republicii, în Codrii Moldovei, de-a lungul rîului Nîrnova, oraşul Nisporeni este situat la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 12105 locuitori. Prima menţiune documentară a localităţii Nisporeni se regăseşte în documentul de hotărnicire a moşiilor dat de domnitorul Moldovei, Gaspar Vodă, în anul 1618. 

Read more