23 february 2018, 12:00 Moldovan reality views 12233
Din 26 februarie pot fi solicitate bilete la sanatoriu parțial compensate
23 february 2018, 12:00 Moldovan reality views 12233

Din 26 februarie pot fi solicitate bilete la sanatoriu parțial compensate

În data de 26 februarie intră în vigoare lista entităților care au dreptul la bilete de tratament balneosanatorial pe parcursul anului 2018, în baza contribuțiilor de asigurări sociale de stat transferate de către entitate în bugetul asigurărilor sociale de stat în anul 2017.

Persoanele asigurate sunt în drept o dată la trei ani să solicite bilete de tratament balneosanatorial cu condiția că au realizat activitate nu mai puțin de șase luni. Angajații care lucrează prin cumul în mai multe entități beneficiază de dreptul la tratament balneosanatorial numai la locul de muncă de bază.

Natalia Vlas, consultant al Direcției asigurarea tratamentului balneosanatorial, a declarat pentru IPN că doritorii pot depune o cerere la locul de muncă, însoțită de forma 070 de la medicul de familie și, dacă se stabilește că întrunește condițiile necesare, i se eliberează un bilet de tratament. Costul unui bilet diferă în funcție de sanatoriul și tratamentul solicitat, dar se compensează în proporție de 80%. Cele 20% pe care trebuie să le achite beneficiarii vor fi în jur de 1000 de lei. Pentru anul 2018, costul mediu al unui bilet constituie 5507 lei.

Din totalul de 55,6 mii de entități care își aduc contribuția la bugetul asigurărilor sociale de stat, 1904 entități au dreptul la unu și mai multe bilete prin intermediul Confederației Naționale a Sindicatelor, iar 1980 – prin intermediul CNAS. Dacă suma pentru tratamentul balneosanatorial calculată din suma contribuțiilor de asigurări sociale (23%) depășește costul mediu al unui bilet de 5507 lei, entitățile au dreptul la două sau mai multe bilete. 51,7 mii de entități nu pot solicita bilete de tratament deoarece nu acoperă prin contribuțiile lor costul mediul al unui bilet.

Natalia Vlas spune că pentru anul 2018 în bugetul asigurărilor sociale de stat sunt alocate 30 de milioane de lei destinate restabilirii sănătății prin tratament balneosanatorial pentru persoanele asigurate.

Informația mai detaliată privind modalitatea eliberării biletelor de tratament poate fi găsită pe site-ul Casei Naționale de Asigurări Sociale www.cnas.md în rubrica: Alte prestații sociale/Bilete de tratament/Tratamentul balneosanatorial pentru persoanele asigurate. Listele entităților se află în rubrica: Formulare/Bilete de tratament pentru persoanele asigurate.

Source: ipn.md

Keywords:

sanatorii , compensații

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
226 locuitori

Iliciovca este un sat din cadrul comunei Şalvirii Vechi, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Drochia și la 193 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 226 de oameni. Satul Iliciovca a fost menționat documentar în anul 1910.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.