24 september 2017, 15:40 Moldovan reality views 5481
Reguli noi pentru vînzarea produselor second-hand
24 september 2017, 15:40 Moldovan reality views 5481

Reguli noi pentru vînzarea produselor second-hand

Produsele la mîna a doua vor putea fi vîndute doar în pieţele sau magazinele specializate.

Ministerul Economiei şi Infrastructurii a elaborat un proiect de lege în care sînt stipulate şi o serie de modificări privind lista de mărfuri second-hand care pot fi scoase în vînzare.

"Dorim să revizuim lista de produse care cad sub interdicţie. Deoarece constatăm faptul că diferite produse pot fi găsite lesne pe pieţele din ţară, chiar dacă ele sînt interzise", a declarat şefa Secţiei comerţ din cadrul Ministerului Economiei, Aliona Ursoi.

Dacă proiectul va fi aprobat, comercianţii nu vor mai putea vinde mărfuri second hand precum lenjeria de corp, costumele de baie, ciorapii şi prosoapele. Sub interdicţie cad şi accesoriile pentru bebeluşi, cum ar fi jucăriile pentru leagăn sau cărucior, biberoanele şi suzetele folosite, dar şi alte produse pe care micuţii obişnuiesc să le bage în gură.

"Pot fi şi daune pentru sănătate. Ca de exemplu diferite micoze bolile de piele, diferite. Oamenii se pot îmbolnăvi de pediculoză, scabie, dacă ar îmbrăca lenjeria de corp", a spus medicul igenist Irina Grigorescu.

Pe de altă parte, ar putea fi ridicată restricţia pentru încălţămintea la mîna a doua şi o serie de jucării interzise pînă acum.

Ministerul Economiei susţine că prin reglementarea clară a acestui domeniu va fi prevenită mai uşor evaziunea fiscală şi vor fi colectaţi mai mulţi bani la buget.

"Ele fiind comercializate crează evaziune fiscală, este comerţ neautorizat, şi noi dorim să aducem în cadru legal aceste produse", a spus şefa Secţiei comerţ din cadrul Ministerului Economiei, Aliona Ursoi.

De asemenea, proiectul le oferă mai multe pîrghii de control inspectorilor de la Centrul Municipal de Sănătate Publică.

"Situaţia se monitorizează o dată în an conform documentelor în vigoare. Şi în mod obligatoriu, noi sîntem obligaţi să preîntîmpinăm agentul economic cînd venim", a declarat medicul igenist Irina Grigorescu.

Proiectul de lege a fost supus dezbaterilor publice şi urmează să fie înaintat spre aprobare Guvernului.

În municipiul Chişinău, există 34 de pieţe unde se vînd mărfuri second-hand.

Source: publika.md

Keywords:

reguli , vînzare

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1491
Populația:
1261 locuitori

Japca este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Bursuc și Japca. Localitatea se află la distanța de 41 km de orașul Florești și la 150 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1261 de oameni. Satul Japca a fost menționat documentar în anul 1491.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.