15 june 2017, 11:45 Moldovan reality views 10490
Moldovenii nu vor mai putea schimba atît de simplu valuta străină
15 june 2017, 11:45 Moldovan reality views 10490

Moldovenii nu vor mai putea schimba atît de simplu valuta străină

Din 27 iunie se va schimba procedura de convertire a dolarului și euro la casele de schimb valutar din Republica Moldova.

Persoanele fizice din Moldova care vor schimba în valută străină de la 5 mii de lei în sus, la casele de schimb valutar din țară, vor fi tratate ca potențiali finanțatori ai terorismului. Aceasta reiese dintr-un proiect de lege cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțarea terorismului, discutat marți în cadrul unei merse rotunde organizată de Comisia parlamentară securitate, apărare și ordine publică.

Documentul a fost votat de Parlament în prima lectură. După aprobarea în prima lectură, pe marginea proiectului au fost înaintate circa 150 de amendamente, propuneri și obiecții. Membrii Comisiei au stabilit data limită de prezentare a propunerilor – 19 iunie. Ulterior, proiectul definitivat urmează să fie dezbătut și votat, în lectură finală, de plenul Parlamentului.

"Proiectul definește un șir de noțiuni noi, precum și entitățile care urmează să sesizeze Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. Astfel, entități raportoare sunt instituțiile financiare, unitățile de schimb valutar, agenții imobiliari, avocații, notarii, Serviciul vamal, furnizorii de servicii poștale, de audit și contabilitate", a declarat viceministrul Justiției, Nicolae Eșanu.

"În proiect se prevede ca la schimbul valutar de pînă la 5 mii de lei să fie prezentat buletinul de identitate, iar de la 5 mii de lei în sus casele de schimb valutar trebuie să înregistreze identitatea persoanei care a schimbat banii", a mai declarat în fața deputaților viceministrul Justiției, Nicolae Eșanu.

Deputații au salutat inițiativa de a prezenta buletinul de identitate la schimbul valutar, dar au solicitat autorilor proiectului să majoreze suma de la care cetățeanul trebuie să fie înregistrat la Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Deputații le-au mai propus autorilor proiectului de lege cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțarea terorismului să revadă "imunitatea exagerată" care este acordată Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Documentul urmează să fie dezbătut și aprobat în lectură finală de Parlamentul Moldovei.

În cazul în care proiectul va fi votat, legea va intra în vigoare din 27 iunie 2017.

Source: sputnik.md

Keywords:

valută , schimb valutar , reguli

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1630
Populația:
514 locuitori

Braicău este un sat din cadrul comunei Sudarca, raionul Donduşeni. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Dondușeni și la 212 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 514 oameni. Satul Braicău a fost menționat documentar în anul 1630.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.