06 july 2017, 14:15 Moldovan reality views 39861
Pe amatorii de ciuperci din Moldova îi așteaptă amenzi usturătoare
06 july 2017, 14:15 Moldovan reality views 39861

Pe amatorii de ciuperci din Moldova îi așteaptă amenzi usturătoare

Responsabili de la Ministerul Mediului precizează că în redacția anterioară a Codului silvic în ceea ce privește amenzile și-a pierdut demult actualitatea. Prevederile legii, care a intrat în vigoare în anul 1997 nu răspund realităților contemporane.

Pentru fiecare kilogram de ciuperci culese iubitorii odihnei active în aer liber riscă să achite opt unități convenționale. O astfel de prevedere se conține în amendamentele la Codul silvic, elaborat de Ministerul Mediului. În afară de ciuperci, Ministerul propune să le fie interzică persoanelor care nu au permisiune specială colectarea fructelor de pădure, plantelor medicinale și nemedicinale, rădăcinilor, nucilor.

Mărimea amenzii va fi determinată în funcție de greutatea materialelor naturale colectate. Astfel, pentru nuci contravenienții vor trebui să achite 8 unități convenționale pentru kilogram. Pentru mere sălbatice, prune, vișine, măceșe și alte fructe de pădure cîte 5 unități convenționale pentru kilogram, pentru plantele medicinale (mușețel, coajă de stejar, salcîm, valeriană etc.) cîte 10 u. c. În plus, în afară de aceasta în modificările legislative este preconizat faptul că, în unele cazuri, colectarea de ierburi din fondul forestier va fi pedepsită cu o amendă de 150 de unități convenționale, iar în cazul în care plantele sînt incluse în Cartea Roșie amenda se triplează automat.

Astfel, cîștigul din colectarea resurselor naturale va deveni mult mai riscant. Acest lucru este valabil și pentru tăierea ilegală a copacilor. Responsabili de la Ministerul Mediului au subliniat că în ultimii ani această afacere înflorește. Astfel, un cub de lemn destinat pentru încălzire, costă în jur de 450-700 de lei. Totodată, amenda pentru arborii tăiați, din care se constituie acest volum nu depășește 200 de lei.

În noua redacție a Codului amenzile, ca și mai înainte, vor fi calculate în funcție de diametrul lemnului tăiat și de locul, unde a fost comisă infracțiunea: fondul forestier sau zonele verzi din localități. În cazul în care valoarea prejudiciului nu va fi posibil să fie calculată în detaliu, pentru fiecare hectar de copaci tăiați, pedeapsa va constitui 20 de mii de unități convenționale. În plus, pentru fiecare ramură de copac ruptă amenda e de 12 unități convenționale, pentru un arbust rupt – 9 unități convenționale.

Source: sputnik.md

Keywords:

amenda , paduri , ciuperci

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1773
Populația:
1352 locuitori

Delacău este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Delacău și Crasnaia Gorca. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Grigoriopol și la 50 km de Chișinău. Populaţia satului Delacău alcătuia 1352 de oameni în anul 2005. Satul Delacău a fost menționat documentar în anul 1773.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.