22 october 2016, 14:35 Moldovan reality views 11442
Voluntarii se vor implica pentru a salva vieţi
22 october 2016, 14:35 Moldovan reality views 11442

Voluntarii se vor implica pentru a salva vieţi

În Republica Moldova peste 3700 de oameni mor până la venirea ambulanţei, peste 200 din ei sunt copii. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţi susţin că şansele de supravieţuire ar fi mai mari dacă fiecare ar învăţa cum să salveze o viaţă. Necesitatea implicării voluntarilor în situaţiile de urgenţă a fost principalul subiect abordat în cadrul Clubului de Expertiză în Domeniul Voluntariatului, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţi.

Viceministrul sănătăţii, Oleg Creciun, a subliniat că în situaţiile de urgenţă voluntarii sunt supuşi unui risc mai sporit, iar autorităţile trebuie să găsească pârghiile necesare pentru a nu le pune în pericol viaţa. „Am constat că din 100 de voluntari nu mai mult de 10% se implică şi activează în domeniu. Scopul nostru este de a instrui voluntari formatori, care să ofere abilităţile obţinute cetăţeniilor, astfel încât un număr cât mai mare de oameni să cunoască cum să ofere primul ajutor medical şi să întreprindă măsurile de resuscitare", a spus viceministrul.

În prezent, mai mulţi tineri specialişti se implică şi activează în sistemul de sănătate în baza voluntariatului, iar Centrul Naţional de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească a elaborat un regulament privind voluntariatul, pe care în curând îl va pune în aplicare. Specialişti vor veni cu recomandări privind colaborarea cu societatea civilă şi ONG-urile în domeniul voluntariatului în situaţii de criză, care ulterior vor fi trimise spre implementare către autorităţile publice centrale sau locale. O altă acţiune ţine de instituirea unor programe de voluntariat în instituţiile guvernamentale.

Source: ipn.md

Keywords:

viata , voluntari , salvatori

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1768
Populația:
4941 locuitori

Tîrnauca este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Slobozia și la 69 km de Chișinău. Populaţia satului Tîrnauca alcătuia 4941 de oameni în anul 2004. Satul Tîrnauca a fost menționat documentar în anul 1768.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.