15 september 2016, 16:00 Moldovan reality views 5071
Mai mulți tineri au participat la un atelier de pictură (Foto)
15 september 2016, 16:00 Moldovan reality views 5071

Mai mulți tineri au participat la un atelier de pictură (Foto)

În cadrul Zilelor Spațiului Public, pe 13 și 14 septembrie s-a desfășurat atelierul cultural „Pereți vorbitori", prin intermediul căruia participanții la workshop, studenții Facultății de Arte Plastice, și-au folosit imaginația pentru a crea o nouă formă de simboluri și pe care le-au transpus pe perete.

Scopul atelierului a fost de a identifica subiecte de discuții și a le reprezenta într-un desen pe perete. Jihane El Meddeb, artistă din Marsilia, reprezentanta organizației „Le tête de l'Art" a venit în vizită la Chișinău pentru a crea acest workshop și a practica arta stradală. Tînăra a vorbit despre experiența sa în Franța în calitate de activistă și nuanțele spațiului public francez.

La început workshopului tinerii au lucrat individual, creînd un desen cu un concept unic, pentru ca mai apoi să se unească în grupuri și să facă o lucrare finală comună. Studenții de la Facultatea de Arte Plastice au folosit în creațiile lor nu doar semne, ci și unele cuvinte, alegînd ca temă situația din țara noastră.

Unul din organizatorii atelierului „Pereți vorbitori", Vladimir Us, se ocupă de proiectele de artă vizuală și este curator la Asociația „Oberliht".

„Proiectul Zilele Spațiului Public dorește să ofere vizibilitate și să facă cunoscuți anumiți oameni și organizații, care vin să pună în valoare spațiul public. În ultimii 25 de ani, spațiile publice dispar, fiind privatizate, comercializate și politizate. Astfel, spațiul public devine a cuiva, și nu a cetățenilor, iar acest proiect vine să contrabalanseze această tendință.

Noi încercăm să adunăm artiști, cercetători, arhitecți, activiști și să-i invităm la un dialog, care poate avea diferite formate. Pereți vorbitori este unul din formatele pe care le propunem în cadrul ediției din acest an", relatează Vladimir Us.

Cei ce au participat la acest atelier au rămas mulțumiți de oportunitatea ce li s-a oferit.

„Workshopul a fost interesant, iar studenții au depus toată imaginația pe hîrtie, realizînd desene ce țin de problemele actuale în Moldova. Consider că această activitate a fost un mic protest și demonstrație cum noi percepem situația de astăzi în societate. Eu am transmis prin semne mesajul „Immigration is like tabula rasa", prin care am vrut să spun că imigrarea nu este o ieșire din situație și e mai bine să te dezvolți acasă", declară Ana Luțcan, studentă în anul II la Academia de Arte.

Menționăm că Zilele Spațiului Public sînt la cea de-a II-a ediție și se vor desfășura pînă duminică, 18 septembrie.

Source: zugo.md

Keywords:

tineret , pictura , seminar

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
38 locuitori

Balinţii Noi este un sat din cadrul comunei Iarova, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Soroca și la 186 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 38 de locuitori. Satul Balinții Noi a fost menționat documentar în anul 1909.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.