10 june 2015, 10:31 Moldovan reality views 5317
CEC propune modificarea legislaţiei electorale
10 june 2015, 10:31 Moldovan reality views 5317

CEC propune modificarea legislaţiei electorale

Comisia Electorala Centrala va veni cu propuneri în Parlament menite să schimbe modalitatea de întocmire a listelor electorale.

Calitatea listelor electorale la alegerile locale generale din vara acestui an a fost net superioară în comparaţie cu toate scrutinele anterioare din Moldova, a declarat luni preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan.

În zilele de 5 şi 6 octombrie, la Chişinău se desfăşoară conferinţa post-electorală "Rolul listelor electorale în asigurarea unui proces electoral corect şi transparent".

Ciocan a declarat că în curînd CEC va prezenta în Parlament propuneri de modificare a Codului electoral care se referă la listele electorale.

„Una din deficienţele de bază a fost participarea la votare a alegătorilor în baza vizei de reşedinţă temporare în cadrul alegerilor locale din 2015. Vom veni cu propuneri inclusiv în faţa Legislativului. În opinia mea, participarea la alegerile locale trebuie să aibă loc doar în baza domiciliului", a declarat preşedintele CEC.

Observatorii OSCE/ODIHR care au monitorizat alegerile locale generale din vara acestui an în Moldova au declarat în raportul post-electoral că normele în vigoare ce se referă la votarea în baza vizei de reşedinţă în Moldova au dus la reducerea nivelului de încredere în privinţa listelor electorale, dar şi faţă de procesul electoral în general.

Source: sputnik.md

Keywords:

CEC , alegeri , lege

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1448
Populația:
2522 locuitori

Vasilcău este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vasilcău, Ruslanovca și Inundeni. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Soroca și la 156 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2522 de oameni. Satul Vasilcău a fost menționat documentar în anul 1448.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.