Show news from...
Go to section: Moldovan Diaspora

eye 12910 Views

Anual 2000 de moldoveni obțin cetățenia portugheză


Analiza dinamicii procesului de naturalizare, care a luat amploare în rîndul compatrioţilor noştri din Portugalia după anul 2009, indică asupra faptului că anual circa 1500-2000 de moldoveni obţin cetăţenia portugheză, scrie Noi.md.

Astfel, calculele simple, bazate de asemenea şi pe statistica serviciilor consulare acordate, ne permit să estimăm existenţa în Portugalia a unei comunităţi de circa 30 de mii de moldoveni, din care în jur de două treimi ar avea deja şi cetăţenia portugheză.

"Cifra maximă a cetăţenilor moldoveni înregistrată în statisticile oficiale portugheze corespunde anului 2008, cînd era atestată prezenţa a peste 21 mii persoane provenind din Republica Moldova. Din 2009 încoace, cifra respectivă a început însă să scadă. Diminuarea se datoreazărî obţinerii de către conaţionalii noştri a cetăţeniei portugheze şi excluderii acestora din statisticile oficiale. Şi apoi, o parte din cetăţenii noştri şi-au legalizat şederea sa în Portugalia în baza paşapoartelor altor state", a spus într-un interviu pentru TRM ambasadorul Moldovei în Portugalia, Dumitru Socolan.

Potrivit Raportului Serviciului Străini şi Frontiere al Portugaliei pentru anul 2017, la sfîrşitul acelui an numărul oficial al cetăţenilor moldoveni deţinători ai permiselor de şedere era de doar 5210 persoane, fiind în descreştere cu 915 persoane faţă de anul precedent.

"Pentru că sîntem la capitolul statistică în relaţia cu moldovenii din Portugalia, vreau să menţionez două lucruri, comunicate de către autorităţile portugheze şi de care sîntem foarte mîndri. Primul: elevii şi studenţii moldoveni se situau, în anul 2016, pe locul trei între comunităţile de străini în Portugalia, în ceea ce priveşte reuşita academică. Şi doi: constituind doar 1,6% din toţi străinii în Portugalia, moldovenii achită 2,2% din totalul de contribuţii sociale, ceea ce demonstrează că moldovenii sînt mai degrabă producători de valoare adăugată decît receptori de asistenţă socială", a subliniat ambasadorul.

Keywords:

cetatenie , Portugalia

Settlements of Moldova and Diaspora

Hlinaia Mică

Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
51 locuitori

Hlinaia Mică este un sat din cadrul comunei Rotunda, raionul Edineţ. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 51 de oameni. Satul Hlinaia Mică a fost întemeiat la sfîrșitul secolului XIX. Relieful zonei este deluros, cu soluri de ciornoziom. Localnicii au folosit izvoarele pentru a amenaja cîteva lacuri artificiale, apa cărora este folosită pentru irigare.

Read more