Go to section: Children
20 february 2020, 17:00 Children views 4095
Tinerii pictori: Arina Burghiu (Foto)
20 february 2020, 17:00 Children views 4095

Tinerii pictori: Arina Burghiu (Foto)

Arina Burghiu este elevă în clasa a VIII-a „B" a Liceului Mihai Grecu de la Chișinău, nepoata celebrului regizor și scriitor moldovean Iacob Burghiu și a cîntăreței de operă Svetlana Burghiu.

Arina frecventează și Școala de Arte Alexei Stîrcea, specialitatea Instrumente de percuție și pian. Es este pasionată de compoziție și aranjament muzical.

Oferim cititorilor noștri un scurt interviu cu pictorița începătoare.

-Arina, ce înseamnă arta plastică pentru tine?

- Este una dintre limbile de comunicare cu oamenii, de autoexprimare.

- Una dintre limbi? Există și altele?

- Da, limba muzicii. Studiez muzică la Școala de Arte Alexei Stîrcea, specialitatea de Instrumente de percuție și pian. Fac ore de compoziție cu Oleg Petrovici Negruța. Am compus deja o melodie pe care am numit-o „Cînd nu ești lîngă mine" și am dedicat-o verișoarei mele care locuiește în altă țară.

-Arina, cum reușești să faci totul la timp?

-Cînd mă întorc de la școală, principalul lucru este să-mi fac temele și după aceea pot să desenez, să cînt la fono sau tobe, apoi să mă întorc din nou la pînză. Am mulți prieteni cu care comunic zilnic prin rețelele de socializare, uneori mergem la o plimbare. Sînt complet cufundată în lumea artei și aceasta este calea mea.

- Cum crezi, de ce ai o astfel de cale?

- Bănuiesc că acestea sînt genele bunicilor mei creativi. Bunicul meu este scriitorul și regizorul Iacob Burgiu, iar bunica mea este cîntăreața de operă Svetlana Paikova-Burghiu.

- Arina, cînd ai început să desenezi?

- Nu-mi amintesc ... Prima mea lucrare, pe care mama mea a apreciat-o, a pus-o în ramă și a prezentat-o tatălui meu, a fost realizată la 2,5 ani.

- Mama este criticul tău?

- Mama este inspiratorul și partenerul, iar tata este apreciatorul meu. Mama la fel pictează, uneori, împreună creăm tablouri de interior în patru mîini. Avem o uniune creativă, am realizat o pagină de Facebook, pe care am numit-o „B-art studio", unde ne expunem lucrările.

- Ce perioade în arta plastică sînt aproape de tine? Și ce artiști din aceste perioade îți plac?

- „Arta contemporană" este cea cu „vocea" căreia acum vorbește lumea artei. Subiectul „contemplare și protest" este aproape de mine. Și admir toate perioadele de artă plastică. Îmi amintesc că în frageda copilărie am fost surprinsă de „arta naivă" a Fridei Kahlo, apoi de postimpresionismul lui Van Gogh, suprarealismul lui Salvador Dali.

- Arina, care este visul tău?

- Visul meu este să deschid un studio de artă, să unesc oameni creativi, pictori, sculptori, designeri, muzicieni, astfel încît să poată crea și susține master-clase, să organizeze expoziții și seri creative.

20XX

Flori

Tu ești gama

Un somn la Vatici

Pustietate

Portret Vincent Willem van Gogh

Fără semnal

Vara mea

Lămîi

Chipuri de suflete nevinovate

După hotar

Dacă lacrimile mele ar fi vin

Miracol

Avatar

Keywords:

copii , pictor

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
1699 locuitori

Brăviceni este un sat şi comună din raionul Orhei. Brăviceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 19 km de oraşul Orhei şi la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1699 de oameni. Satul Brăviceni a fost menționat documentar în anul 1603.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.