Show news from...
Go to section: Children

eye 5340 Views

Lipsă de logopezi în școlile și grădinițele din țară


Logopezii lipsesc cu desăvârşire în grădiniţele şi şcolile din mai multe raioane. Din această cauză copiii care au deficienţe de vorbire sînt ajutaţi de specialiştii Serviciului de Asistenţă Psihopedagogică din localitate.

O astfel de situaţie este în raionul Nisporeni, unde un singur logoped deserveşte cei peste 200 de copii care au probleme de pronunţie. Ion şi Irina Luncaşu au şase ani şi sînt gemeni. Ei frecventează lecţiile la logoped de aproape doi ani.

"- Ce este asta? - O rochiţă. - Şi ce culoare este mingea ? - Roşie! - Puneţi mânuţele pe masă şi faceţi cum face ploiţa."

Mama lor povesteşte că îi ia o oră şi jumătate pentru a ajunge cu micuţii la specialist.

"Ne vine foarte greu să ne deplasăm, am fi foarte recunoscători dacă ar fi un logoped în grădiniţă. În ziua când venim la logoped, nu mergem la grădiniţă şi iarăşi este un minus", a declarat Elena Luncașu, locuitoare a satului Soltăneşti, Nisporeni.

Logopedul Mariana Bolun susţine că nu reuşeşte să ajungă în toate şcolile şi grădiniţele din raion, de aceea oferă consultaţii doar la biroul său.

"Este foarte greu să faci faţă, fiind un singur logoped în raion. De obicei organizez mese rotunde cu educatorii din grădiniţe, cu cadrele didactice din şcoli şi cu cadrele didactice la clasele primare", a zis Mariana Bolun, logoped.

De cealaltă parte, educatorii spun că nu au timp şi nici nu au cunoştinţele necesare pentru a lucra cu acești copii.

"Comparativ cu anii precedenţi este foarte mare diferenţă în comunicarea copiilor şi anume în pronunţarea sunetelor. Cred că cauza este televizorul, calculatorul, telefoanele", a declarat Valentina Andronache, educatoare

Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, în ţară activează doar 240 de logopezi la peste 1000 de copii cu probleme de vorbire.

"Este bine că se accentuează această problemă existentă în sistemul de Educaţie, pentru că rezolvarea unei tulburări de limbaj la timp, are un impact mult mai mare în dezvoltarea copilului. Şi în genere în incluziune a procesului educaţional", a menționat Virginia Rusnac, directorul Centrului de Asistenţă Psihopedagogică.

Potrivit specialiştilor, dificultăţile de vorbire afectează şi capacitatea copiilor de a învăţa să scrie. Aşa că ideal ar fi ca cei mici să-şi soluţioneze problemele de pronunţie până la vârsta la care trebuie să meargă la şcoală.

Keywords:

copii , scoala , grădiniţa , logoped

Settlements of Moldova and Diaspora

Cania

Statut:
Sat
Prima atestare:
1794
Populația:
2816 locuitori

Cania este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Iepureni și Cania. Localitatea se află la distanța de 2 km de orașul Cantemir și la 118 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2816 oameni. Satul Cania a fost menționat documentar în anul 1794.

Read more