Show news from...
Go to section: Children

eye 4816 Views

Copiii nevaccinați nu vor putea merge la școală


Curtea Constituțională a respins astăzi sesizarea depusă de deputatul PSRM Vladimir Odnostalco şi a lăsat în vigoare actul legislativ care prevede neadmiterea copiilor vaccinați în școli și grădinițe.

Magistraţii de la Curte s-au întrunit în dimineaţa curentă în camera de consiliu şi au decis respingerea solicitării privind suspendarea acțiunii articolului 52 alin. (6) din Legea nr. 10 din 3 februarie 2009 pentru supravegherea de stat a sănătății și a pct. 21 alin. (1) lit. e) din Hotărârea Guvernului nr. 1113 din 6 octombrie 2016 cu privire la aprobarea Planului național de imunizări pentru anii 2016-2020.

Tot astăzi, conducerea Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică /ANSP/ a ieşit într-o conferinţă de presă prin care a explicat necesitatea vaccinării şi a adus detalii despre calitatea vaccinurilor achiziţionate de autorităţi, costul lor, dar şi despre cheltuielile pe care le-ar genera o eventuală epidemie de rujeolă.

Nicolae Furtuna, vicedirector ANSP, a solicitat părinţilor care refuză să vaccineze copiii să îşi revizuiască atitudinea şi a specificat că, deocamdată, imunizarea este cea mai sigură cale de protecţie împotriva mai multor boli, printre care şi rujeola. "Noi trebuie să avem decesele noastre ca să ne fie clar că avem epidemie de rujeolă? Nu sînt suficiente cazurile din Ucraina şi România?", a opinat Furtuna.

Ieri, vicepreşedintele Parlamentului, Valeriu Ghileţchi, a menţionat că subiectul accesului la şcoală a copiilor nevaccinaţi se află pe agenda autorităţilor, iar în scurt timp Guvernul va veni cu soluţii pentru ca aceşti minori să se întoarcă la studii.

La finele lunii august, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a emis un ordin prin care a anunţat Cod portocaliu privind riscul de răspîndire a rujeolei şi a recomandat instituţiilor de învăţămînt să nu accepte în procesul de studii copiii nevaccinaţi.

În perioada 1 ianuarie – 2 octombrie 2018, pe teritoriul ţării au fost înregistrate 295 cazuri confirmate de rujeolă. O creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri a fost atestată în luna august, fiind înregistrate 239 de cazuri confirmate.

Keywords:

scoala , copii , vaccin

Settlements of Moldova and Diaspora

Odaia

Statut:
Sat
Prima atestare:
1875
Populația:
186 locuitori

Odaia este un sat din cadrul comunei Șișcani, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Nisporeni și la 81 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 186 de oameni. Satul Odaia a fost menționat documentar în anul 1875.

Read more