Go to section: Children
21 december 2017, 15:20 Children views 5273
Călătoriile minorilor: ce trebuie de știut
21 december 2017, 15:20 Children views 5273

Călătoriile minorilor: ce trebuie de știut

Utilizatorii portalul VIZA.md au adresat numeroase întrebări referitoare călătoriile în/din Republica Moldova ale minorilor care pleacă sau revin de la studii, turism, sau pleacă în străinătate în scop de reunificare a familiei. În mare parte, neclaritățile părinților țin se referă la de necesitatea prezentării la frontieră a declarațiilor-acord din partea ambilor părinți etc.:

Astfel, în ajunul sărbătorilor de iarnă, portalul VIZA.md reamintește că minorii au dreptul de a traversa Frontiera de Stat a Republicii Moldova:

1. Numai însoţiţi de către unul dintre reprezentanţii lor legali(Conform Legii nr.269-

XIII din 09.11.94 cu privire la ieşirea şi intrarea în RM)

2. Însoţiţi de un însoţitor, desemnat prin declaraţie de către un reprezentant legal

(Conform Legii nr.269-XIII din 09.11.94 cu privire la ieşirea şi intrarea în RM)

3. În cazul în care minorul pleacă să se domicilieze în străinătate (plecare cu domiciliul permanent) este necesară declaraţia ambilor părinţi, iar în cazul altor reprezentanţi legali, în baza deciziei autorităţii tutelare (Conform Legii nr.269-XIII din 09.11.94 cu privire la ieşirea şi intrarea în RM)

4. Minorii care au împlinit vîrsta de 14 ani şi sînt înmatriculaţi la studii în alt stat traversează FS în baza DECLARAȚIEI reprezentantului legal, FĂRĂ ÎNSOȚITOR. (Conform Legii nr.269-XIII din 09.11.94)

5. Minorul care este căsătorit, traversează Frontiera de Stat fără însoţitor şi fără declaraţie de la reprezentant legal (Codul Civil RM)

Documente de călătorie în baza cărora minorilor li se autorizează trecerea Frontierei de Stat:

-Pașaport biometric eliberat pe numele copilului

-Pașaport simplu eliberat pe numele copilului

- Paşaport diplomatic

- Paşaport de serviciu

- Paşaportul valabil al unuia din părinţi, cu datele şi fotografiile copiilor incluse (cu condiţia să fie posibil de

efectuat identificarea copilului cu fotografia din paşaport)

- Titlu de călătorie ,,Pașaport alb" (poate fi folosit doar pentru revenire în Republica Moldova)

Cine pot fi reprezentanţii legali ai minorilor

1. Părinţii minorului: drepturile şi obligaţiile reciproce ale părinţilor şi copiilor rezultă din provenienţa copiilor,

atestată în modul stabilit de lege (în conformitate cu art. 46 al Codului Familiei al Republicii Moldova).

2. Tutore sau curator: Tutela se instituie asupra copiilor care nu au atins vîrsta de 14 ani. Curatela se instituie asupra copiilor în vârstă de la 14 la18 ani. Tutela şi curatela se instituie de către autorităţile administraţiei publice locale, în baza avizului scris al autorităţii tutelare (în conformitate cu art.142 al Codului Familiei al RM).

3. Administraţia instituţiei de stat de întreţinere şi educaţie: În cazul în care asupra copiilor întreţinuţi şi educaţi în instituţiile de stat nu este instituită tutela (curatela), obligaţiile tutorelui (curatorului) sunt puse pe seama administraţiei instituţiei respective (conform art.144 al Codului Familiei al RM).

Despre Declarația-acord

Termenul valabilităţii declaraţiei:

- Declaraţia se eliberează pe un termen de cel mult 3 ani (Conform Codului Civil al RM)

- Dacă termenul nu este indicat în declaraţie, ea este valabilă timp de un an (Conform Codului Civil al RM)

- Declaraţia eliberată pentru studii în alt stat este valabilă pe o perioadă de un an de studii (Conform art.1(3) al Legii cu privire la ieşirea şi intrarea în RM nr.269-XIII din 09.11.94)

- Declaraţia este nulă în cazul în care nu este indicată data întocmirii (Conform Codului Civil al RM).

În declaraţie se indică: scopul călătoriei, durata acesteia, ţara de destinaţie (art. 1 al Legii nr.269.).

Declarația poate fi întocmită în limba de stat sau în limba rusă (În conformitate cu art.17 al Legii nr.3465-XI din 1 septembrie 1989 "cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova",

Reguli de călătorie cu avionul pentru minorii neînsoţiţi!

La călătoria copilului minor cu însoţitorii de bord (pe calea aerului) sau cu o altă persoană decît părinţii săi (rude, prieteni), vă recomandăm să comunicaţi din timp companiei aeriene de la care procuraţi biletul de avion despre faptul că minorul este neinsoţit (pentru a evita orice fel de probleme). Vă recomandăm, în cazul deplasării copiilor minori neînsoţiţi, să procuraţi biletele de la reprezentanţii oficiali ale companiilor aeriene.

Agentul, la rîndul sau trebuie să cunoască toată procedura tehnică de emitere a biletului (ATENȚIE: în cazul unor companii se plăteşte un suplement la bilet)

Declaraţia-acord pentru însoţitorul de bord ca reprezentant trebuie să conţină lista însoţitorilor de bord ce operează cursa în cauză cît şi numele/prenumele/date de identitate a persoanei care va întîlni minorul la sosire.

În cazul în care minorul e pasager de tranzit, declaraţia/acord trebuie să conţină şi numele/prenumele/datele de identitate a reprezentantului companiei aeriene la punctul de tranzit.

Cine are dreptul să elibereze declaraţia

Declaraţia se eliberează de către: NOTARI; persoanele cu funcţie de răspundere abilitate ale autorităţilor administraţiei publice locale; oficiile consulare şi misiunile diplomatice ale Republicii Moldova (pe teritoriul statelor străine).

Sînt echivalate cu procurile autentificate notarial, procurile eliberate de:

a) persoane care se află la tratament staţionar în spitale, sanatorii şi în alte instituții medicale militare, în cazul în care sunt autentificate de şefii acestor instituții, de adjuncţi în probleme medicale sau DE MEDICUL-ŞEF, sau DE MEDICUL DE GARDĂ;

b) militari, iar în punctele de dislocare a unităţilor militare, instituţiilor sau instituţiilor de învăţământ militar unde nu există birouri notariale sau alte organe care îndeplinesc acte notariale, de salariaţi şi de membri ai familiilor lor şi ale militarilor, autentificate DE COMANDANTUL (şeful) UNITĂŢII sau al instituţiei respective;

c) persoane care ispăşesc pedeapsa în locuri de privaţiune de libertate, autentificate de ŞEFUL INSTITUŢIEI respective;

d) persoane majore care se află în instituţii de protecţie socială a populaţiei, autentificate DE ADMINISTRAŢIA instituţiei respective sau DE CONDUCĂTORUL organului de protecţie socială respectiv (conform alin.4 art.252 al Codului Civil al RM).

De asemenea, declarația poate fi întocmită la un notar străin, fiind ulterior (după caz) legalizată.

Source: viza.md

Keywords:

calatorie , copii , reguli

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1768
Populația:
10556 locuitori

Parcani este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Parcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Slobozia și la 64 km de Chișinău. Populaţia satului Parcani alcătuia 10 556 de oameni în anul 2000. Satul Parcani a fost menționat documentar în anul 1768.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.