04 august 2020, 14:06 Moldovan Diaspora views 5623
Ei revin. Ce-i de făcut cu muncitorii migranţi?
04 august 2020, 14:06 Moldovan Diaspora views 5623

Ei revin. Ce-i de făcut cu muncitorii migranţi?

În Moldova, închisă pentru carantină, fiecare comunicat de presă al poliţiei de frontieră este aidoma unui buletin de pe front: "În ultimile 24 de ore în ţară au intrat 2145 persoane, două aveau febră".

Aceste persoane nu-s doar potenţiali purtători ai coronavirusului COVID-19, ci şi potenţiali şomeri. E puţin probabil, că în viitorul apropiat ei se vor putea întoarce în ţările, unde anterior aveau de lucru: Europa nu degrabă îşi va deschide hotarele. Iar în patrie le va fi greu să se angajeze în primele luni: din cauza carantinei în ţară, multe întreprinderi şi-au sistat activitatea.

Deocamdată, experţii contează pe un scenariu „blînd": imigranţii de muncă se întorc masiv în ţară, timp de 2-3 luni aşteaptă să treacă criza, după care intenţionează să se întoarcă înapoi. Dacă însă în Europa pandemia se va înteţi şi măsurile de carantină vor dura mai mult timp, unii experţi, spre exemplu Veaceslav Ioniţă, cred că "va fi ceva de groază – mi-i şi frică să comentez ce se poate întîmpla pe viitor". Iar alţii cred că în persoana migranţilor reveniţi statul poate obţine o posibilitate de a dezvolta ţara.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

diaspora , carantina

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1620
Populația:
12858 mii locuitori

Cimişlia este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Cimişlia. Amplasat pe malurile rului Cogîlnic, oraşul Cimişlia este situat la o distanţă de 68 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 12858 de locuitori. Prima atestare documentară a localităţii Cimişlia datează din 1620. Datorită conlocuirii cu tătarii, denumirea localităţii a luat forma “Cimişlia” – denumirea tribului tătăresc ciumecili, care avea ca semn distinctiv o figură în formă de căuş. În timp, ciumecicili s-a transformat în Cimişlia.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.