03 january 2020, 14:00 Moldovan Diaspora views 4881
De ce nu a participat MAEIE la ceremonia de comemorare a eroului Ion Soltîs în Polonia?
03 january 2020, 14:00 Moldovan Diaspora views 4881

De ce nu a participat MAEIE la ceremonia de comemorare a eroului Ion Soltîs în Polonia?

În cadrul expediției mass-media a Comitetului Național de Coordonare ”Pobeda” din orașul Boleslawiec, voievodatul Silezia Inferioară din Republica Polonia, delegația din Republica Moldova a organizat un eveniment de comemorare a conaționalului nostru, Eroul Uniunii Sovietice, Ion Soltîs, care a murit în timpul eliberării Poloniei în februarie 1945, iar acum mormîntul Eroului nostru nu mai este lipsit de nume, deoarece pe el a fost instalată o placă de granit cu numele său, transmite Noi.md.

După cum a relatat una dintre participantele delegației moldovenești, jurnalista Elena Levițcaia-Pahomova, în această istorie totul este uimitor! Timp de 75 de ani, concetățenii noștri nu au fost la mormîntul Eroului Uniunii Sovietice, Ion Saltîs. Locul înmormîntării sale a fost căutat de reprezentanții a trei!!! țări. Autoritățile orașului Boleslawiec spun că nu au întîlnit pînă acum o astfel de solidaritate. Un mare ajutor în acest sens a fost acordat de autoritățile locale și, drept rezultat, mormîntul eroului nostru din Polonia nu mai este fără nume.

Datorită implicării reprezentanței Ministerului Apărării al Federației Ruse în Polonia, autoritățile orașului Boleslawiec și cercetătorii polonezi, după 75 de ani au stabilit locul exact al înmormîntării eroului nostru – la cimitirul militar din orașul Boleslawiec. Cu toate acestea, din păcate, pe mormîntul frățesc, numele ostașului Soltîs din Armata Roșie nu a fost indicat.

În cadrul Programului Național de celebrare a 75 de ani de la Marea Victori, cu sprijinul Administrației Președintelui Republicii Moldova, delegația moldovenească, în frunte cu directorul clubului Istorico-patriotic rus, președintele CNC ”Pobeda”, Alexei Petrovici, a instalat pe mormîntul lui Ion Soltîs o placă de granit cu numele acestuia.

Este de menționat faptul că la ceremonia de instalare și inaugurare au participat, de asemenea, director adjunct al Direcției Municipale de locuințe a orașului Boleslawiec, Justina Foreman și maestrul Direcției, Mariusz Zborowski. Împreună cu florile vii aduse la mormîntul eroului a fost depusă și o mînă de pămînt din satul Cuzmin, Raionul Camenca - patria lui Ion Soltîs.

La rîndul său, pămînt polonez din cimitirul militar din Boleslawiec va fi transmis la Centrul de istorie militară și cultură al Armatei Naționale a Republicii Moldova, va fi pus în temelia monumentului Ivan Soltîs, care va fi inaugurat la Minsk și o parte dus la Muzeul Soltîs din satul Cuzmin, raionul Camenca.

După cum a declarat conducătorul Clubului istorico-patriotic rus, președintele CNC "Pobeda", Alexei Petrovici, în cadrul expediției mass-media, echipa de filmare, care a vizitat locurile de luptă a deviziei a 116 de infanterie, care în iarna anului 1945 a luptat în voievodatul Silezia Inferioară, în baza documentelor din arhiva Ministerului Apărării din Rusia, a încercat să redea desfășurarea acțiunilor militare care au avut loc aici. Materialul colectat va fi prezentat într-un film documentar care va apărea în viitorul apropiat.

Reprezentanții Ambasadei Republicii Moldova în Polonia nu au participat la ceremonia de deschidere a plăcii comemorative de granit a eroului moldovean. După cum a aflat redacția site-ului www.noi.md, o aprobare corespunzătoare nu a fost primită din partea Ministerului Afacerilor Externe al Moldovei.

Source: noi.md

Keywords:

MAEIE , Polonia , diaspora

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1611
Populația:
1496 locuitori

Domulgeni este un sat şi comună din raionul Floreşti. Domulgeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Florești șu la 109 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1496 de oameni. Satul Domulgeni a fost menționat documentar în anul 1611.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.