20 december 2019, 11:00 Moldovan Diaspora views 5370
Putin a vorbit despre atitudinea rușilor față de migranții din Moldova
20 december 2019, 11:00 Moldovan Diaspora views 5370

Putin a vorbit despre atitudinea rușilor față de migranții din Moldova

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, în cadrul conferinței de presă organizată ieri, i-a menționat și pe moldoveni, vorbind despre atitudinea locuitorilor Rusiei față de migranții din Moldova, transmite Noi.md.

Șeful statului rus a fost întrebat despre migranți, menționîndu-se faptul că situația demografică din țară este complicată, și dacă trebuie de compensat declinul populației din contul fluxului de migranți din fostele republici sovietice, în special din republicile de sud, avînd în vedere faptul că comportamentul unora dintre aceștia provoacă nemulțumirea unei părți semnificative a cetățenilor ruși?

Președintele a recunoscut că se pot face mult mai multe în ceea ce privește reglementarea fluxurilor de migranți și a menționat că există doar două abordări pentru îmbunătățirea situației demografice din lume: creșterea naturală a populației și migrația.

El a amintit că, de exemplu, în Canada există un întreg minister al migrației. Dar Canada nu-i acceptă pe toți la rînd, ci este importantă vîrsta, starea sănătății și studiile.

Potrivit lui Vladimir Putin, abordarea selectivă este actuală și în Rusia. Președintele a menționat că persoanele care respectă și cunosc cultura rusă și vorbesc limba rusă se adaptează mai ușor în societatea rusă. „De aceea, în Rusia le este mai ușor belorușilor, ucrainenilor și moldovenilor. Iar populația locală are o atitudine mai calmă față de acești migranți", a spus președintele Federației Ruse.

El a recunoscut că cel mai greu se adaptează imigranții din Asia Centrală. Pentru ca această situație să se schimbe, președintele consideră importantă introducerea mai activă a cursurilor de limba rusă în aceste țări, deschiderea de școli rusești și crearea de filiale ale universităților ruse. „Acest lucru este necesar pentru ca cei care vin în Rusia să se simtă confortabil și pentru ca „locuitorii țării să nu se enerveze atunci cînd se confruntă cu lipsă de respect față de cultura și istoria noastră", a spus Vladimir Putin.

Potrivit acestuia, același lucru se referă și la migranții din Caucazul de Nord, Daghestan. "Unii dintre ei se comportă așa cum nu s-ar comporta acasă", iar acest lucru de asemenea este neplăcut, a recunoscut președintele.

„Aceasta nu înseamnă ar trebui de interzis migrația. Economia are nevoie de fluxul de emigranți, deoarece lipsa unui număr suficient de specialiști calificați pe piața muncii astăzi este deja un factor obiectiv în menținerea creșterii economice. Dar migrația trebuie reglementată cu înțelepciune, este nevoie de o abordare sistematică", a subliniat Vladimir Putin.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1602
Populația:
3765 locuitori

Hîjdieni este un sat şi comună din raionul Glodeni. Hîjdieni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Glodeni și la 181 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3765 de oameni. Satul Hîjdieni a fost atestat documentar în anul 1602.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.