04 november 2019, 17:00 Moldovan Diaspora views 25911
Care sînt riscurile emigrării ilegale
04 november 2019, 17:00 Moldovan Diaspora views 25911

Care sînt riscurile emigrării ilegale

În disperarea lui, omul contemporan nu conteneşte să-şi construiască un viitor din speranţe, acceptînd oferte de lucru departe de casă.

Potrivit unor date statistice prezentate de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, obținute de la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale R. Moldova, numărul estimativ al moldovenilor care se aflau peste hotare la sfîrșitul anului 2015 a fost de circa 805 mii de persoane.

Din păcate, pentru cei care aleg să plece ilegal peste hotare, consecinţele migraţiei ilegale sînt reale şi pot fi chiar dramatice. Un cetăţean al Republicii Moldova, poate căpăta statut ilegal peste hotarele ţării în următoarele cazuri:

dacă rămîne într-o ţară străină mai mult decît termenul impus de viză sau de paşaport;dacă se angajează la lucru fără un contract legal de muncă;dacă se angajează la muncă în baza unei vize turistice sau altui tip de viză decît VIZA de MUNCĂdacă intră în ţara de destinaţie cu acte falsedacă trece hotarul ilegal, fără viză sau paşaport.

Vom analiza în continuare cu ce riscuri se pot confrunta migranţii ilegali într-o ţară străină.

Locuri de muncă limitate. Pentru a găsi un loc de muncă,nu e suficient să ajungi în ţara de destinaţie. Locurile de lucru bine plătite sînt în primul rînd destinate rezidenţilor ţării respective. Prin urmare, un migrant, fie el legal sau ilegal, riscă să petreacă luni întregi în căutarea unui job conform aşteptărilor, ca în final să accepte orice ofertă, doar să facă rost de ceva bani.

Amendă, închisoare sau deport. Conform legislaţiei mai multor state, migranţii ilegali riscă să fie deportaţi imediat sau privaţi de libertate pe o perioadă de timp şi, în ambele cazuri, amendaţi.

Muncă forţată. Angajatorul poate profita de statutul ilegal al migranţilor, forţîndu-l pe acesta din urmă să lucreze peste program, cu salarii mici sau chiar fără remunerare, fiind ameninţaţi, şantajaţi sau manipulaţi.

Imposibilitatea de a reclama angajatorul. În cazul în care angajatorul nu şi-a îndeplinit una din promisiunile sau angajamentele verbale, migrantul ilegal riscă să nu poată demonstra acest fapt.

Imposibilitatea de a beneficia de servicii sociale sau medicale. Un loc de muncă legal implică asigurarea unor servicii sociale, medicale sau de pensie, de care migrantul cu statut ilegal nu poate să beneficieze.

Riscul de a deveni potenţială victimă a traficului de fiinţe umane. Plecarea ilegală peste hotare creşte nivelul de vulnerabilitate a migrantului, lucru de care profită potenţialii traficanţi atunci cînd racolează victime în scopul exploatării sexuale, prin muncă, în cerşit sau în scopul prelevării de organe.

Pentru informaţii suplimentare privind procedura, condiţiile de plecare legală la muncă, sună la Linia Fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic 0800 77777.

Source: noi.md

Keywords:

migratie , diaspora

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
1020 locuitori

Bulboaca este un sat şi comună din raionul Briceni. Bulboaca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Comuna Bulboaca este situată la o distanță de 9 km de oraşul Briceni, la 14 km de staţia de cale ferată Văscăuţi (Ucraina) şi la 239 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1020 de oameni. În documentele timpului satul Bulboaca din ţinutul Hotin este atestat în aprilie 1620.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.