25 march 2019, 17:35 Moldovan Diaspora views 14809
Ziua Moldovei a avut loc la Kaluga
25 march 2019, 17:35 Moldovan Diaspora views 14809

Ziua Moldovei a avut loc la Kaluga

Kaluga a găzduit Ziua Moldovei. Astfel, o mare sărbătoare dedicată culturii și tradițiilor poporului de origine a fost organizată de familiile moldovenești care locuiesc în regiunea Kaluga din Federația Rusă.

Potrivit agenţiei de știri pentru tineret "MIR", aceştia şi-au dat întîlnire la Centrul Regional de Tineret, unde a şi avut loc evenimentul: o expoziție cu obiecte de uz casnic, bucătărie națională și o adevărată masă de sărbătoare moldovenească. Oaspeții au putut gusta sarmale, plăcinte cu brînză, mămăligă şi alte feluri de mîncare.

De-a lungul secolelor, poporul moldovenesc a creat o bogată cultură spirituală și materială, care reflectă gîndurile, caracterul și spiritul poporului, nevoile și mentalitatea acestuia. Arta populară orală, tradițiile, obiceiurile, meșteșugurile, literatura, arta, muzica – toate acestea sînt păstrate în continuare de reprezentanții poporului moldovenesc, care trăiesc în Rusia. Dovada a fost interpretarea de creaţii muzicale la diverse instrumente, inclusiv instrumentul național moldovenesc - Naiul.

În ceea ce privește cultura modernă moldovenească, după cum susţin în prezent reprezentanții săi, ea îşi are rădăcini adînci în arta populară, „găsindu-şi în ea inspirația" și continuă să creeze un mare număr de valori materiale și spirituale.

Ziua Moldovei de la Kaluga a demonstrat încă o dată că originarii moldoveni, care trăiesc de zeci de ani în Rusia, departe de patria lor, continuă să respecte numeroasele tradiții ale strămoșilor lor.

Generația mai în vîrstă a moldovenilor care trăiesc în Rusia consideră că este important să pună adevăratul spirit moldovenesc în sufletele descendenților săi, să le transmită cunoștințele strămoșilor lor, să-i învețe și să le insufle respectul pentru obiceiuri și tradiții.

În semn de respect și prietenie față de poporul moldovenesc, colectivele Centrului Regional de Tineret au devenit, de asemenea, participante la sărbătoare, prezentînd un mic recital în cadrul programului de concert.

Source: noi.md

Keywords:

Rusia , diaspora

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1616
Populația:
2081 locuitori

Bălăbăneşti este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bălăbăneşti, Mălăieşti şi Mălăieştii Noi. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Criuleni și la 24 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2081 de locuitori. Satul Bălăbănești a fost menționat documentar în anul 1616.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.