Show news from...

eye 13164 Views

Problemele consulare ale moldovenilor, discutate la București


În perioada 22-23 martie la București se desfășoară consultările moldo-române în domeniul consular la nivel de şefi de servicii consulare din cadrul Ministerelor Afacerilor Externe din cele două state.

Delegaţia Republicii Moldova este condusă de şeful Direcţiei Afaceri Consulare, Sergiu Odainic.

Pe parcursul evenimentului vor fi examinate aspectele de bază ale cooperării între cele două state în domeniul consular precum: implementarea prevederilor Tratatului dintre Republica Moldova şi România privind asistenţa juridică în materie civilă şi penală, protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor pe teritoriul ambelor state, experienţa părţilor în procesul de modernizare consulară și îmbunătăţirea serviciilor consulare, prestate cetăţenilor ambelor ţări, inclusiv prin intermediul Centrelor de Apel.

Vă reamintim că unele dintre principalele probleme cu care se confruntă moldovenii sînt:

-Returnarea permiselor moldovenești autorităților Republicii Moldova are loc cu întîrziere. Din această cauză, la întoarcere în Republica Moldova, unii șoferi moldoveni, surprinși în astfel de circumstanțe, declară pierderea permisului de conducere și își perfectează unul nou. Lipsa unui mecanism de aplicarea a penalității administrative cetățenilor Republicii Moldova în România, cu posibilitatea de a achita pe loc amenda de circulație fără a fi retras permisul de conducere.

-Imposibilitatea intrării în România cu buletin de identitate în baza principiului reciprocității (cetățenii României beneficiază de acest drept).

-Problematica coletăriei

-Amenzile aplicate pentru ședere iregulară, în special studenților care își fac studiile în România, care din diverse motive obiective nu au reușit să-și perfecteze permisul de ședere, pe motiv de studii.

Keywords:

diaspora , București , consulat

Settlements of Moldova and Diaspora

Bîrnova

Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2342 locuitori

Bîrnova este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Bîrnova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Bîrnova este situat pe malul drept al Nistrului la o distanță de 3 km de orașul Ocnița și la 236 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2342 de oameni. Satul Bîrnova din ținutul Hotin, este o veche așezare rurală, menționată sub denumirea Cusearău în documentul din 20 decembrie 1437.

Read more