Go to section: Nature and tourism
04 august 2020, 09:30 Tourism in Moldova views 4612
Pandemia de coronavirus distruge treptat și turismul din Republica Moldova
04 august 2020, 09:30 Tourism in Moldova views 4612

Pandemia de coronavirus distruge treptat și turismul din Republica Moldova

Turismul rural, în dificultate. Pensiunile agroturistice sînt grav afectate de criza epidemiologică

Pensiunile agroturistice sînt grav afectate de criza epidemiologică. Zilnic se pierd mii de lei din cauza lacătului pus la poartă. Lipsa vizitatorilor înseamnă şi lipsa investiţiilor pentru dezvoltarea turismului rural iar zeci de oameni au rămas fără salarii. Toate rezervările făcute pentru primăvara anului 2020 au fost anulate. Speranţa rămîne pentru la vară, dacă vor fi ridicate restricţiile impuse de autorităţi.

Pe străzile din Butuceni, zilnic puteau fi observaţi zeci de turşti din diferite colţuri ale lumii, toţi dornici de a cunoaşte tradiţiile neamului şi de a gusta din bucatele tradiţionale. Acum însă, agropensiunile sînt închise şi proprietarii întîmpină dificultăţi. Anatolie Botnaru are de 16 ani o agropensiune în Butuceni. An de an, numărul turiştilor a crescut iar afacerea era sigură. Acum totul s-a schimbat. Pandemia îi ţine pe oameni în casă iar toate rezervările au fost anulate. „Este o catastrofă, cînd stai atunci stai. Avem angajaţi care i-am trimis pe acasă. Pierderile pe urmă o să se vadă, nu vreau să prezic nişte lucruri mai grave, dar astăzi este important nu cifrele de pierdere dar sănătatea oamenilor. Numai dacă o să facem noi faţă să nu ne omoare situaţia aceasta chiar total pentru că te omoară şi financiar şi material şi moral. ", a spus Anatolie Botnaru.

Cel mai greu este cu produsele alimentare cumpărate deja pentru hrana turiştilor. Multe dintre ele sînt perisabile. În frigider sînt depozitate o tonă de cartofi, iar în congelatoare carne de la găinile crestute în curtea din pensiunii. „Beciul plin cu detoate, bineînţeles că aceşti cartofi erau preconizaţui pentru mîncare pentru că acum lumea venea, dar acum o să îi punem în pămînt, sperăm că în toamnă va fi totul bine. Avem varză murată desigur sînt sub pericole, compoturile, gemurile ele nu au probleme", a precizat Anatolie Botnaru. Şi pentru că nu toate lucrurile pot fi puse pe repaus, au rămas doi angajaţi care stau în pensiune şi au grijă de grădină. În total, aici lucrau 15 oameni. „Am rămas doar cîţiva lucrători în companie, în resort şi ne mai ocupăm facem răsad, plantăm în grădini, punem flori, ne gîndim la viitor. Noi am achitat salariu pe data de 10. achităm permanent şi acum e data de 10 şi o să hotărîm ceva, o să vedem ce o să spună statul, guvernul, ne ajută cumva, aici rezerve chiar nu sînt. Orice leu era reinvestit în nişte amenajări, ca să crească că şi cerinţa creşte", a spus Anatolie Botnaru. De obicei, în perioada aceasta lumea începea să vină la ţară să admiere vremea bună, florile care încep a răsări altele sînt chiar înflorite, dar acum totul e pustiu. Se va împlini o lună de cînd în Republica Moldova a fost impusă starea de urgenţă. Pandemia pune la grea încercare afacerile mici şi mijlocii.

Source: tvrmoldova.md

Keywords:

turism , coronavirus

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1420
Populația:
2362 locuitori

Căpriana este un sat şi comună din raionul Străşeni. Căpriana este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Strășeni și la 37 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2362 de oameni. Satul Căpriana a fost menționat documentar în anul 1420.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.