Go to section: Nature and tourism
03 october 2020, 09:30 Tourism in Moldova views 5270
„Drumul Vinului Moldovei” a fost inclus în Rutele Culturale ale Consiliul Europei
03 october 2020, 09:30 Tourism in Moldova views 5270

„Drumul Vinului Moldovei” a fost inclus în Rutele Culturale ale Consiliul Europei

Ruta oenoturistică „Drumul Vinului Moldovei" a devenit primul itinerar turistic al Republicii Moldova înregistrat în „ITER VITIS-Les chemins de la vigne", rută culturală certificată de Consiliul Europei, transmite MOLDPRES.

Rutele Culturale ale Consiliului Europei cuprind peste 30 de itinerare certificate sub auspiciile forului internațional și au scopul de a promova călătoriile de descoperire a patrimoniului divers din Europa și consacrarea valorilor globale, precum drepturile omului, diversitatea interculturală, dialogul intercultural transfrontalier și dezvoltarea durabilă a turismului. „ITER VITIS – Les chemins de la vigne" este ruta oenoturistică pan-europeană care integrează peisajele și patrimoniul vitivinicol din 18 state, promovată de Federația Europeană IterVitis, fiind certificată conform standardelor Consiliului Europei din 2009.

„Afilierea Drumului Vinului Moldovei la rețeaua europeană de rute culturale este un succes al industriei vinului și turismului din Moldova, notorietatea căreia s-a afirmat, iar patrimoniul milenar, diversitatea tradițiilor vitivinicole, unicitatea galeriilor subterane și autenticitatea vinurilor constituie atuurile acestui produs turistic al Moldovei. Acesta va fi promovat prin rețeaua IterVitis, drept parte a patrimoniului cultural european, fiind de folos turiștilor în căutare de noi descoperiri oenoturistice", a declarat Emanuela Pranke, manager de program IterVitis, care urmează să viziteze Republica Moldova pentru a participa la integrarea cramelor, vinăriilor și experiențelor oenoturistice în ruta IterVitis.

Ambasadorul Corina Călugăru, reprezentant permanent al Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei, a felicitat Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern și industria vitivinicolă pentru această realizare. „Vinul Moldovei este un simbol al identității europene, erijat pe o vastă cultură, un patrimoniu vitivinicol valoros și secole de evoluție, la care au fost conectate din cele mai vechi timpuri și vinurile din regiunea țării noastre. Mărturie sunt beciurile vechi, cultura populară a vinului, dar și soiurile autohtone care oferă calitate și recunoaștere internațională. Cu experiențe de descoperire a patrimoniului cultural, a gastronomiei, vieții rurale, precum şi cu ospitalitatea moldovenilor, Drumul Vinului devine un produs competitiv, prin care se va reuși păstrarea autenticității ofertei turistice și creșterea fluxului de turiști către țara noastră, iar certificarea Consiliului Europei impune excelență și ralierea la valorile fundamentale ale societății moderne", a relevat Corina Călugăru.

Traseele turistice, parte a Drumului Vinului Moldovei, incluse în Ruta Europeană, cuprind 1560 km de circuite în cele trei regiuni viticole cu Indicație Geografică Protejată - Codru, Valul lui Traian, Ștefan Vodă, cu vizite la 28 de crame, 12 vinoteci, 21 de evenimente cultural-vinicole, 30 de atracții turistice și zeci de experiențe oeno-gastronomice și de aventură ușoară.

"Dezvoltarea turismului este un motor de dezvoltare regională, de promovare a producției agroalimentare și de valorificare sustenabilă a mediului și a resurselor naturale, cu beneficii de creștere economică pentru populație. Turiștii străini au cheltuit în anul 2019 în Moldova peste 500 milioane de dolari, iar Drumul Vinului reprezintă cartea de vizită a țării noastre. Recunoașterea internațională și integrarea rutei vinicole în rutele culturale europene ne încurajează în dezvoltarea programelor dedicate agroturismului și dezvoltării regionale", a explicat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Regionale, Ion Perju.

Industria turismului și industria vitivinicolă a Moldovei s-au dezvoltat în dinamică pozitivă în ultimii 5 ani, demonstrând sinergie și avantaje reciproce. Astfel, Ziua Națională a Vinului, agenda cultural-turistică „Pomul Vieții", campaniile de promovare „Fii Oaspetele Nostru", „Hai la mine acasă", au generat sute de publicații internaționale, Moldova fiind inclusă în top 10 destinații de turism vitivinicol recomandate în 2020 de publicația Winerist.com.

Afilierea europeană a fost promovată de Asociația Națională pentru Turism Receptor și Domestic, cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), Guvernul Suediei și UK aid, fiind oficializată prin certificatul de afiliere din 28 februarie 2020.

Source: www.moldpres.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1607
Populația:
7138 locuitori

Criuleni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Criuleni. Amplasat într-o regiune de coline şi şes, pe malul drept al rîului Nistru, oraşul Criuleni este situat la o distanţă de 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 7138 de locuitori. Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1607, cînd este cumpărată de Nicoară Donici cu 100 zloţi tătăreşti.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.