Show news from...
Go to section: Nature and tourism

eye 849 Views

Căldură anormală din această perioadă ne-ar putea lăsa fără produse alimentare


Vremea deosebit de caldă şi secetoasă din această iarnă este o ameninţare pentru culturile agricole din Republica Moldova.

Specialiştii vorbesc, chiar, de o scădere la jumătate a recoltelor, faţă de anii precedenţi. Acest lucru s-ar putea întâmpla, în primul rand, din cauza lipsei de apă din sol dar şi pentru faptul că unele culturi pot îngheţa, în lipsa unui strat protector de zăpadă, scrie tvrmoldova.

Euforia sărbătorilor a trecut şi ţăranii privesc acum, îngrijoraţi, câmpurile care trebuiau să fie acoperite de zăpadă.

În satul Stăuceni, mulţi gospodari îşi duc traiul din vânzarea fructelor. Ei se tem că livezile vor fi grav afectate după ce pomii au înmugurit, din cauza vremii prea calde, iar la primul ger pot îngheta.

Specialiştii în agricultură cred am putea avea recolte reduse la jumătate din cauza lipsei de precipitaţii. Cei mai afectaţi vor fi merii, perii, piersicii, culturile de zmeură, caişii, grâul şi rapiţa.

„Trebuie să fie luate măsuri tehnice de prelucrare a pământului pentru a păstra umiditatea care mai este în sol.", explicat specialistul în agricultură, Victor Melnic.

În următoarele săptămâni nu sunt prognozate căderi de zăpadă. Şi asta, cel mai probabil, din cauza încălzirii globale, care ar putea tranforma această iarnă în cea mai secetoasă din ultimii ani.

Pe 22 decembrie, staţiile meteo din Republica Moldova au înregistrat plus 14 grade Celsius, aceasta fiind cea mai caldă zi de iarnă din ultimii ani. În următorii ani situaţia va deveni şi mai dificilă, cred specialiştii. Astfel, agricultorii vor fi nevoiţi să opteze pentru specii de plante rezistente la secetă, în condiţiile în care se înregistrează scăderi constante ale nivelului pânzei de apă freatică.

Keywords:

produse , caldura

Settlements of Moldova and Diaspora

Hănășenii Noi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1793
Populația:
1066 locuitori

Hănășenii Noi este un sat și comună din raionul Leova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Hănășenii Noi și Nicolaevca. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Leova și la 107 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1066 de oameni. Satul Hănășenii Noi a fost menționat documentar în anul 1793.

Read more