Go to section: Nature and tourism
16 march 2019, 09:30 Nature and tourism views 19332
În următoarele zile vremea se va încălzi
16 march 2019, 09:30 Nature and tourism views 19332

În următoarele zile vremea se va încălzi

Vreme frumoasă şi caldă, conform sezonului, prognozează meteorologii în următoarea perioadă, cu excepţia zilei de azi, cînd se aşteaptă ploi şi cer închis, transmite MOLDPRES.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), azi încă va fi răcoare, cu maxime termice pînă la 14 grade Celsius, şi ploi pe tot teritoriul ţării, însă de duminică se încălzeşte de-a binelea. Această tendinţă se va menţine în prima jumătate a săptămînii următoare, iar de joi, 21 martie, vremea iarăşi se va răci.

Astfel, conform datelor SHS, în intervalul 17-19 martie, mercurul termometrelor va indica pînă la 23 grade de căldură, în timpul zilei, şi pînă la 9 grade Celsius, noaptea. În perioada de referinţă, se aşteaptă cer variabil, preponderent cu soare, însă pe alocuri sunt posibile şi ploi de scurtă durată.

"Reluarea vegetaţiei culturilor de toamnă pe teritoriul ţării are loc în medie în intervalul 16-25 martie. În primăverile foarte timpurii, vegetaţia poate fi reluată la sfîrşitul lunii februarie, în cele tîrzii – la mijlocul lunii aprilie. Rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de un metru sunt în general bune (140-160 mm) pe o mare parte a teritoriului, iar în raioanele extreme de sud – satisfăcătoare (125-135 mm). Asemenea rezerve de umezeală asigură creşterea energică a culturilor de toamnă", afirmă surse de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Obosiţi după perioada de iarnă, toată lumea aşteaptă ca afară să se încălzească definitiv. Or, în acest sens pot fi de folos şi predicţiile populare. Astfel, conform calendarului meteorologic folcloric, dacă veveriţele părăsesc scorburile şi coboară din copac, e semn de vreme calmă şi fără vînt. La fel şi dacă vrăbiile ciripesc tare şi zgomotos – e semn de încălzire. De asemenea, roua de cu seară pe frunze sau iarbă prevesteşte o zi caldă.

 

Source: www.moldpres.md

Keywords:

meteo , prognoza

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1469
Populația:
2537 locuitori

Cîrpeşti este un sat şi comună din raionul Cantemir. Cîrpeşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Cantemir și la 128 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2537 de oameni. Satul Cîrpeşti a fost menționat documentar în anul 1469.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.