Show news from...
Go to section: Nature and tourism

eye 5441 Views

Cercetătorii NASA au descoperit un aisberg uriaș în Antarctica


Cercetătorii NASA au descoperit un aisberg uriaș în Antarctica, în timpul unei misiuni de cercetare a ghețarilor din această regiune. Din estimările specialiștilor, aisbergul B-46 este de trei ori mai mare decât Manhattan.

Aisbergul s-a desprins din ghețarul Pine Island la sfârșitul lunii octombrie și a fost observat inițial din satelit. Specialiștii Institutului Național al Ghețarilor din Statele Unite estimează că aisbergul botezat B-46 are o suprafață de 66 de mile nautice, aproape 140 de kilometri pătrați. Prin comparație, judeţul Constanţa are o suprafaţă de 125 de kilometri pătrați.

Descoperirea a fost făcută de cercetători în cadrul campaniei desfășurate de NASA pentru colectarea măsurătorilor anuale ale gheţarilor.

Gheţarul Pine Island din Antarctica de Vest este cunoscut pentru distribuirea aisbergurilor în Marea Amundsen, dar frecvenţa acestor evenimente pare să fie în creştere, conform NASA.

Primele imagini cu acest nou aisberg au fost publicate pe 7 noiembrie 2018.

Anterior, la 22 octombrie, NASA a descoperit un alt aisberg în formă de coșciug. Presa americană a botezat formațiunea drept 'Sicriul de gheață'. Este vorba despre un aisberg care a fost denumit B-15T. Acesta s-a desprins din Platforma de gheață Ross s-a format în urmă cu două decenii și a ajuns la final în apele mai calde din Atlanticul de Sud, unde „va muri', potrivit experților NASA.

Keywords:

aisberg , Antarctica , NASA

Settlements of Moldova and Diaspora

Coştangalia

Statut:
Sat
Prima atestare:
sec XIX
Populația:
776 locuitori

Coştangalia este un sat din cadrul comunei Ecaterinovca, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Cimișlia și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 776 de oameni. Satul Coștangalia a fost menționat documentar la începutul secolului XIX.

Read more