Go to section: Nature and tourism
07 april 2017, 17:06 Nature and tourism views 33391
Rezervaţia “Pădurea Domnească” a împlinit 24 de ani de la fondare
07 april 2017, 17:06 Nature and tourism views 33391

Rezervaţia “Pădurea Domnească” a împlinit 24 de ani de la fondare

Rezervaţia Naturală "Pădurea Domnească" a împlinit la începutul lunii curente 24 de ani de la fondare. În prezent, aceasta constituie cel mai reprezentativ complex natural silvic de luncă şi de mlaştină, situat în sectorul de mijloc al rîului Prut.

Suprafaţa totală a rezervaţiei este de 5736 hectare, dintre care 4952 ha sînt acoperite cu păduri. "Pădurea Domnească" este amplasată pe teritoriul a două raioane, Glodeni și Fălești, pe o lungime de 40 km de-a lungul rîului Prut.

Flora este reprezentată de 31 de specii de plante rare, dintre care 12 sînt incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova, iar 19 specii de plante cu diferit grad de periclitare sînt luate în evidenţa Uniunii Internaţionale pentru Conservare a Naturii (IUCN Red List Categories).

Fauna rezervaţiei "Pădurea Domnească" este la fel de variată și cuprinde 47 de specii de mamifere, 15 - de reptile şi amfibieni şi 159 specii de păsări, dintre care 21 sînt introduse în categoria speciilor rare. "Datorită susţinerii partenerilor externi, aici sînt realizate mai multe proiecte internaţionale ce ţin de conservarea şi regenerarea speciilor rare de plante şi animale, redresarea ecologică şi restabilirea biodiversităţii ecosistemelor de luncă", se indică într-un comunicat al Agenţiei "Moldsilva".

Potrivit instituţiei, rezervaţia se face deosebit de importantă prin zimbrii, care din anul 2005 populează punctul de atracție turistică a zonei - "Zimbrăria Domnească". În prezent, aici se află în îngrijire 7 zimbri, două femele și cinci masculi. Totodată, grație Programului "Cerb" și conceptului de dezvoltare a gospodăriei cinegetice durabile, teritoriul rezervației "Pădurea Domnească" a fost repopulat cu 20 de cerbi nobili.

Rezervaţia naturală "Pădurea Domnească" a fost fondată, prin Hotărîre de Guvern, la 2 iulie 1993, în baza ocoalelor silvice Balatina şi Călineşti. Anual, rezervaţia este vizitată de circa 6-7 mii de turişti atît din țară, cît şi din străinătate.

Source: moldpres.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
1162 locuitori

Hlinaia este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Hlinaia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Grigoriopol și la 60 km de Chișinău. Populaţia satului Hlinaia alcătuia 1162 de oameni în anul 2008. Satul Hlinaia a fost menționat documentar în secolul XVIII.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.