Go to section: Nature and tourism
15 july 2023, 15:00 Tourism in Moldova views 55403
Catedrala din Drochia (Slideshow)
15 july 2023, 15:00 Tourism in Moldova views 55403

Catedrala din Drochia (Slideshow)

Catedrala impresionantă, unică de acest fel pe teritoriul Moldovei, se află în punctul cel mai înalt al centrului raional Drochia. Odată cu apariţia sa, anume Catedrala a devenit cel mai important şi vizibil reper al oraşului, atrăgînd privirile orăşenilor şi oaspeţilor Drochiei.

Decizia despre construcţia acestui locaş sfînt a fost luată în anul 1988, în acelaşi an fiind sfinţit locul destinat construcţiei acestuia. Zidurile Catedralei au fost ridicate timp de 4 ani. În anul 1998 Catedrala cu cinci cupole a primit primii enoriaşi. Iată o scurtă informaţie despre această construcţie arhitecturală:

Autorul proiectului este Alexandru Ţăranu, originar din Оrhei, Moldova.

Catedrala a fost ridicată de o brigadă de constructori din Viniţa (Ucrainа) cu participarea constructorilor români. Construcţia a durat începînd cu anul 1988 şi pînă în anul 1995. La construcţia soborului au fost folosite 250 mii de cărămizi. Altarul din lemn a fost făcut de o brigadă de meşteri din România.

Picturile Catedralei au fost realizate de către marele pictor-iconograf român Petre Achiţenie, (născut în anul 1929 la Havarna, Botoșani, România, decedat în anul 2006 la București), cu participarea fiului său, Ioan.

Este ultima lucrare de proporţii a meşterului, care conform spuselor sale, este şi preferata lui. Pictura a fost realizată pe parcursul anilor 1997-1998. Suprafaţa totală a picturii în stil neobizantin este de circa 3000 m². Este unicul edificiu din Moldova pictat în acest stil.

Petre Achiţenie a pictat anterior două catedrale – în anul 1964 la Botoşani şi în anul 1995 la Constanţa. Aceasta este ultima sa lucrare de proporţii. În total, el a realizat picturile în circa 60 de biserici de pe teritoriul României şi Republicii Moldova.

În anul 1999 pentru pictarea Catedralei din Drochia Petre Achiţenie a fost decorat de către Biserica Ortodoxă Rusă cu Ordinul Sfîntului Daniil.

Picturile Catedralei din Drochia pot fi numite ultimul mare act de eroism creator al marelui maestru, aliaj al spiritualității înalte și a măiestriei desăvîrșite. Moldovenii își vor păstra pentru totdeauna recunoștința pentru iconograful Petre Achiţenie.

Strîngerea de fonduri pentru construcţia Catedralei a fost anunţată la nivel naţional, ctitori ai soborului au devenit sute de persoane fizice şi juridice. În Cartea de Memorii a Catedralei puteţi citi despre toţi acei, care au participat la acest eveniment.

Am ţinut, să scoatem în evidenţă acest edificiu din lista celor mai indicate destinaţii turistice din Moldova, anume datorită unicităţii sale şi bogăţiei picturilor. Puteţi să-l admiraţi zile întregi ca apoi să reveniţi din nou şi din nou aici. Noi vă mărturisim, că o facem anual. Iar acum că v-am împărtăşit şi Dvs. descoperirile noastre, vă dorim călătorie plăcută. Mai ales, pentru că Drochia este un oraş foarte frumos, bine îngrijit, în care aveţi ce vedea, nemaivorbind de împrejurimi.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
1221 locuitori

Camenca este un sat şi comună din raionul Glodeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Brînzeni, Buteşti, Moleşti, și Camenca. Localitatea se afla la distanţa de 15 km de orașul Glodeni şi la 190 km de oraşul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1221 de oameni. Satul Camenca a fost menționat documentar în anul 1604.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.